Do příštího léta by v Česku měl stát vůbec první „vytištěný“ dům

16. červenec 2019

První dům na našem území vyrobený pomocí 3D tisku by chtěla postavit skupina expertů z organizace PET-MAT. Na českobudějovickém náměstí jsou už nyní k vidění jejich první výrobky. Zpravidla jde o městský mobiliář, jako jsou květináče, lavičky nebo stolky. 3D tisk staveb, přesněji řečeno „aditivní výroba“, je jeden z výrazných trendů současného stavebnictví.

Jason Ballard je jedním ze zakladatelů společnosti Icon. Pyšní se tím, že to byli oni, kdo v texaském Austinu „vytiskli“ první dům na severoamerickém kontinentu. Štáb YouTube kanálu Foot Pound si mohl stavbu prohlédnout zhruba po roce užívání.

Hotové stavby vypadají v principu vždy stejně – hrany jsou při tisku problém, takže budovy bývají zaoblené. A nikdo zatím také neumí vytisknout celý dům, tedy včetně střechy.

Rychle tuhnoucí beton

Recyklované PET lahve, 3D tisk a moderní design. Mladí čeští architekti zkoušejí nový způsob využití plastového odpadu

Plast, PET lahve (ilustrační foto)

PET-MAT je výzkumná skupina při Fakultě architektury pražského ČVUT. Ta se snaží využívat plastový odpad, třeba i v takzvaných plastových cihlách. Reportér Experimentu Vojtěch Koval mluvil nejen o tom se zakladatelkou PET-MAT Kateřinou Novákovou.

Postavit a naprogramovat mobilní robotická ramena, která musí na staveništích zvládnout naprosto přesný pohyb v šesti osách, sice není snadné, ale ani nezvládnutelné. Ještě podstatně větší výzvu představuje samotný materiál.

Většina výzkumníků, včetně těch našich, experimentuje s rychle tuhnoucím betonem. „Tuhne na chemické bázi, a dokud ho mícháte, tak neztvrdne,“ vysvětluje reportérovi Radiožurnálu Petru Kološovi Kateřina Nováková ze sdružení PET-MAT. To by už v roce 2020 chtělo vytisknout dům také v Česku.

Český 3D dům na obzoru?

Výrobní proces je náročný na plánování a rozfázování tisku, protože jakmile přestanete míchat, beton ztuhne ve všech částech systému – v pumpě, v hadici i v trysce robota. Pokud se tohle stane, je to velké nadělení, které pak stojí hodně peněz i úsilí. Proto zatím ještě chvíli potřebujeme sbírat zkušenosti,“ konstatuje Kateřina Nováková.

Zároveň chtějí výzkumníci oslovit investory. Potřebovali by zhruba 5 milionů korun, aby mohli do příštího léta představit vůbec první český vytištěný dům.

Stavebnictví budoucnosti je teprve v plenkách

Tisknout už se dá i z kovu. V Ostravě vyrábějí na 3D tiskárně třeba součástky do letadel

Příhradové struktury zhotovené na 3D tiskárně

Na 3D tiskárně si dnes už můžete vytisknout ledacos. Přístroj si dokonce můžete sestavit sami doma. Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě se zaměřili na 3D tisk kovu. Z kovového prášku tisknou funkční prototypy, které se využívají v leteckém a automobilovém průmyslu, při výrobě forem nebo i v medicíně.

Rychle tuhnoucí beton je sice v aditivní výrobě staveb ten nejobvyklejší materiál, jediný ale není. Italská společnost Vasp se inspirovala vosími hnízdy a nedaleko Bologne letos na jaře postavila dům z hlíny.

Stavebnictví, stejně jako průmysl, je v přelomové fázi. Zatímco při přípravě staveb se už digitální postupy prosadily, ve výrobě a na staveništích se zatím pořád používají postupy v principu velmi podobné těm ze středověku.

autoři: Petr Kološ , and
Spustit audio

Související