Divoký trh kryptoměn regulaci potřebuje. Skandál kolem padlé FTX to jenom urychlí, míní odborník na kryptoměny Křeček

Svět kryptoměn se vzpamatovává z kolapsu druhé největší kryptoměnové burzy FTX. Cena nejznámější kryptoměny bitcoin v důsledku toho klesla na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Jaký je stav alternativního finančního světa? Hrozí jeho zánik? Tomáš Pancíř se zeptal poradce českého premiéra a hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka.

Spekuluje se o možném kolapsu kryptoměn. Co je ale vlastně kryptoměnová burza a proč je tak významnou zprávou, že druhá největší kryptoburza zkolabovala?

Kryptoměnová burza je instituce, která umožňuje laikům, kteří nemusejí vůbec rozumět kryptoměnám, zřídit si účet a začít obchodovat s kryptoměnami. Na pár kliknutí lze tedy vstoupit skrze kryptoměnové burzy na tento velice divoký trh.

Čtěte také

Lidé samozřejmě mají možnost odnést si kryptoměny z burzy, zamknout si je doma do digitálního trezoru, ale většinou tak nečiní. Peníze tím pádem zůstávají na kryptoměnové burze a lidé vlastně mají jenom pohledávku, že u té burzy mají uložené peníze. Když potom burza zkrachuje, padne, tak samozřejmě začnou mít lidé obavy, jestli se ke svým pohledávkám vůbec dostanou. Pravděpodobně totiž nezbyde tolik peněz, aby se všechny pohledávky mohly vypořádat.

V případě kryptoburzy FTX má podle údajů BBC jen 50 největších klientů pohledávky převyšující v přepočtu 70 miliard korun. Dá se odhadnout, kolik to může být celkem?

Půjde o obrovské částky. Určitě se budeme pohybovat v sumě převyšující 100 miliard korun. Pád jedné z největších burz má ale i symbolický efekt. Padla totiž burza, která byla miláčkem politiků. Byla to burza, která se nejpozitivněji stavěla k zavádění regulací na kryptoměnovém trhu, která spolupracovala s politiky, představitelé této burzy byli dokonce velkými sponzory americké politiky a očekávalo se, že to je příkladná burza, která dělá všechno správně.

A to, že právě tato burza spadla, zkrachovala, je obrovský problém. Dokonce to vyšetřují podobní lidé, kteří se točili kolem obrovské americké kauzy Enron. Již teď slyšíme výroky o tom, že to, co se dělo na kryptoburze, je daleko horší než Enron. Takže budoucnost nám jistě přinese spoustu důkazů o nepravostech, které se tam děly.

Může tento skandál vyvolat tlak na větší regulaci kryptoburz a vůbec celého fungování kryptoměn?

Čtěte také

Já si myslím, že regulace je nevyhnutelná tak moc, že bychom k ní nakonec stejně dospěli. Události tohoto typu vlastně jen urychlují cestu k tomu, aby byla regulace zavedena. Chápu, že různí anarcho-kapitalisté se regulacím brání. Z pohledu klasického uživatele ale ve chvíli, kdy budou zavedena jasná a vymahatelná pravidla, to může i tak divokým a hektickým aktivům, jako jsou kryptoměny, ve finále pomoci. Myslím si, že nakonec i velké instituce v kryptoměnách budou po regulaci volat samy o sobě.

Může krach kryptoměnové burzy FTX, případně problémy dalších kryptoburz, způsobit kolaps celého bitcoinu?

Kolaps celého bitcoinu nikoliv, tam je bezpečnostní protokol velice silný. Může to ale způsobit další pokles jeho hodnoty. Už teď vidíme, že v reakci na krach burzy se cena bitcoinu propadla aktuálně k 16 000 dolarů. Jestliže by přicházely další takto silně negativní zprávy, mohla by cena klesat dál a investoři by začali stahovat svoje kryptoměny z burz, čímž by se omezilo obchodování s kryptoměnami.

Pro srovnání loni v listopadu byla cena bitcoinu skoro čtyřikrát vyšší. Očekáváte, že bude propad v příštích dnech ještě pokračovat?

S jistotou to nikdo nemůže říci, ale obecně vidíme, že investoři mají spíše tendenci se stahovat ze všech rizikových aktiv. Přichází krize a zvyšují se úrokové sazby v klíčových ekonomikách. Firmy ohlašují propouštění a mnozí lidé přestávají mít peníze nazbyt. A tak nejenom že škrtají ve zbytných položkách svého spotřebního koše, ale samozřejmě i přemýšlejí nad tím, jak upravit svá portfolia do té nepohody, která přichází. Mnozí lidé v tuto chvíli volí spíše bezpečí dluhopisů, než aby setrvávali na extrémně rizikovém trhu, jako jsou kryptoměny. Nemůžeme tedy vyloučit, že pokles bude pokračovat.

Ale tak jako kryptoměny umí neuvěřitelně rychle padat na ceně, tak umí i neuvěřitelně rychle růst. A já si myslím, že až se nastartuje nový ekonomický cyklus, až lidé začnou být zase více chamtiví, nebudou chtít být v líných dluhopisech, ale budou chtít být v rizikových aktivech, aby vydělali co nejvíce, pak kryptoměny opět můžou ožít.

Je řešením v současné situaci převod kryptoměn z burzy na soukromý účet? Jak se dá poznat bezpečná kryptoburza? Nahradí kryptoměny klasickou měnu? A podaří se vládě zajistit na odvodech z nadměrných zisků energetických firem rozpočtový příjem ve výši 80 miliard korun? Poslechněte si celých Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , opa
Spustit audio

Související