Jak na pasivní dům? V zimě jsme topili počítačem, na kterém jsme těžili bitcoiny, popisuje architekt

23. únor 2022

Žije v domě, který si sám projektoval, a jak říká v rozhovoru s Janem Pokorným, rozhodně se mu to vyplatí: architekt Jaroslav Tachecí ročně protopí pouhých 700 korun. „Teď, po zdražení energií, to může být maximálně 1400 korun. V důchodu je něco takového rozhodně příjemné,“ usmívá se propagátor takzvaných pasivních domů. Může si pasivní dům postavit každý? A co všechno je k tomu potřeba?

Postavit pasivní dům si asi nemůže každý. Nebo ano?

Když jsem dříve navrhoval domy, žádný z nich nebyl pasivní. Tehdy platilo, že dostat se k informaci o tom, jak to máte postavit, trvalo čtyři roky velice usilovného studia. Dnes, když si zadáte do Googlu „pasivní dům“, tak získáte 2,5 milionu odkazů. To je šílené, vyznat se v tom je práce pro někoho, kdo o tom něco ví. Že by si to někdo postavil sám, tomu moc nevěřím.

U pasivních domů platí, že by okna měla být na východ nebo na jih. U vás je to ale jinak...

Čtěte také

To je jeden ze svatých grálů pasivních domů, že okna mají být velká a směrovaná na jih, protože pak dovnitř hodně svítí slunce, což je úžasná energie, která je zadarmo a bude tady ještě hodně dlouho. Jenže slunce svítí v době, kdy si chce, vůbec ne v době, kdy bychom to potřebovali. V zimě, kdy bychom potřebovali, aby svítilo, tak svítí pár hodin za celou zimu, naopak v létě vám začne přehřívat dům, což je veliký problém.

Když jsem byl na týdenním semináři o pasivních domech, tak jsme tam pořád řešili, jak zabránit letnímu přehřívání. A já vymyslel, že si udělám okna na sever. Komické na tom je, že to v Česku nesmíte udělat, protože musíte splnit oslunění. Naštěstí se mi podařilo, že si toho nikdo nevšimnul, a tak mám okna pouze na sever. Podle mého výpočtového programu bych s okny na jih ročně ušetřil asi 200 korun.

Větrejte řízeně

Co byste poradil lidem, kteří zrovna uvažují o stavbě pasivního domu nebo o úpravě toho stávajícho?

Jestli si z našeho povídání mají lidé něco vzít, tak to, že se má větrat řízeně. V ložnici vydýchají dva lidé vzduch asi tak za hodinu. Vy byste měl každou hodinu vstát a na pět minut otevřít okno, což asi nikdo nedělá. Navíc v zimě to není úplně ekonomické, protože teplo pouštíte ven. Když si ale uděláte řízené větrání s rekuperací, tak se to teplo, které by šlo ven, přidá ke vzduchu, který jde dovnitř, a tím se ušetří další energie, další peníze. A hlavně dýcháte pořád ten správný, čerstvý, čistý vzduch.

Vyplatí se postavit si přízemní bungalov? Jak fungují dotace na pasivní domy? A kde sehnat výkonné, a přitom levné tepelné čerpadlo? Poslechněte si celý rozhovor s architektem Jaroslavem Tachecím.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.