Jaká je budoucnost stavebnictví? Dům už vytisknout umíme, řemeslníků ale ubývá, varuje stavař Martin Podzimek

26. leden 2022

Hostem Lucie Výborné tentokrát byl muž, který se podílel na projektu nové věže uvnitř stávající Jindřišské věže. Jde o skutečný světový unikát. „Dostali jsme zadání od památkářů, že se té věže nemáme ani dotknout, takže jsme udělali vestavbu, která má 10 pater a přitom se staré věže vůbec nedotýká,“ popisuje Martin Podzimek, který pochází z pěti generací stavařů.

Kam se stavebnictví posunulo od roku 1886, kdy váš pradědeček Josef Podzimek získal koncesi jako stavitel?

To je těžká otázka. Když dědeček začínal, tak měl plno zájemců o práci. A my teď sháníme horko těžko jednotlivce. Tatínkovi se třeba obtížně vysvětluje, že nemůžeme propustit zaměstnance, že za branou nikdo nečeká. Stavebnictví se zároveň posunulo do stavu, kdy dohání strojařinu, kdy začíná využívat hodně mechanizace. Hodně rychle se blížíme robotizaci.

Stavitel a podnikatel Martin Podzimek během rozhovoru s Lucií Výbornou uvnitř Jindřišské věže

Mám si představovat, že můj domek jednou postaví roboti?

Nebude to jediný způsob výstavby, ale bude to jeden z možných způsobů výstavby. Budeme se také vracet k panelové výstavbě, k výstavbě ze dřeva, z dřevěných panelů…

A co vaše 3D tiskárna v Třešti?

Jde o část stavařiny, která bude pokračovat. Už v tuto chvíli umíme vytisknout domeček, který bude mít 15 krát 7,5 krát 5,5 metru. Takto lze stavět domeček vedle domečku. Má to samozřejmě svá omezení, my nyní hledáme způsob, jak využít stroj, který jsme vyvinuli, postavili a teď ho úspěšně testujeme.

Říkáte, že uchazeči o práci před branami nečekají, přitom makroekonomická čísla ukazují, že stavebnictví roste…

Stavebnictví roste, když se zvedají ceny, takže objem stavební výroby může růst, a přesto se domů postaví méně. Jde o rozpor v číslech. Stavebnictví může růst také tím, že se dělá více dálnic nebo více železničních koridorů, ale nestaví se významně víc domů. Rozhodně není víc řemeslníků, což je velký problém. Měli bychom proto mladé lidi dostat z oborů, které společnosti tolik neprospívají, k řemeslu. 

Celý rozhovor s Martinem Podzimkem o současnosti i budoucnosti (nejen) českého stavebnictví si můžete poslechnout ze záznamu. 

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související