David Stypka mi hodně změnil život. Díky němu jsem zjistila, že se hudba dá dělat jinak, říká zpěvačka Kateřina Marie Tichá

9. květen 2022

Kateřina Marie Tichá zpívala s Davidem Stypkou, vyšla ji básnická sbírka, vystupovala s kapelou Jelen. Teď rozjíždí sólovou dráhu. „Na začátku to bylo hodně těžké, jsem povahou spíš introvertní, ale stydlivost zmizela se zkušeností, zvykem a sebevědomím,“ přiznává zpěvačka v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Co poznala na cestách? A komu všemu hrála na ukulele?

S Davidem Stypkou jste nazpívala píseň Divoká. Asi to bylo krásné přátelství...

Čtěte také

Bylo. David mi hodně změnil život. Od té doby, co jsme se potkali, může to být už šest sedm let,jsem začala vnímat to, že se hudba dá dělat i v českém jazyce trošku jinak. Jasně, je kolem spousta interpretů, od kterých jsem se to mohla dozvědět dřív. Ale nedozvěděla. A byl to David, který mi muziku přinesl v této podobě a od kterého jsem se učila hodně věcí.

Byl to i David, který vás posunul k tomu, že jste byla sebevědomější a mohla se postavit sama za sebe na pódium?

Myslím si, že se o to velmi snažil, ale tehdy by k tomu nestačila žádná síla světa. Musela jsem si k tomu dojít sama.

Co je součástí tvrdé vnitřní práce, aby člověk mohl jít prezentovat svou hudbu, své písničky?

Pro každého je to něco jiného, každý má motivaci trošičku jinačí podle toho, jak vyrůstal, co má rád, co dělá, podle toho, co mu muzika dává, co si z ní sám bere. A pro mě to je asi vědět, proč to dělám. Je to obrovská škola toho být v přítomnosti, uvědomovat si, že vše, co existuje, je v tuto chvíli.

Na pódiu je snadné to tak mít, protože když tam začnete přemýšlet, řešit, co se stalo včera a co bude zítra, co bude za pět minut, co musíte říct v další písničce, tak vás to vyhodí z konceptu a vy začnete být nervózní.

Svoboda se venku najít nedá

Co vám přináší cestování? A jezdíte na cesty sama?

Začala jsem jezdit sama, protože jsem strašně toužila po svobodě. Cestování jsem brala jako cestu ke svobodě – jak se cítit svobodná, jak svobodu najít. Tak to pro mě bylo dřív. Teď už ne. Něco obrovského se ve mně zlomilo za posledních pár měsíců. Došlo mi, a bude to znít jak klišé, že svoboda se venku najít nedá.

Kateřina Marie Tichá

A už ji máte?

To nechci říkat, protože to člověk nikdy neví. A vždycky, když se věci snažím pojmenovat, tak ve chvíli, kdy je pojmenuji, tak přestanou být pravda. Vůbec si netroufám říct, jak na tom jsem. Jenom jsem hluboce přesvědčená, že všechna moje svoboda se nedá najít nikde na světě, jenom tady ve mně.

A zakončené studium sociologie a sociální antropologie, je vám k něčemu na cestách?

Myslím si, že mi to dalo větší rozhled, větší toleranci, větší otevřenost vůči lidem, protože jsem se obloukem vyhnula mnoha předsudkům a mnoha konceptům, které bych měla, kdybych to nestudovala.

Co všechno zpěvačka zažila v Palestině? A co nachází v básních? Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Marií Tichou.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související