Žít si po svém můžete i v paneláku, nemusíte do divočiny, přibližuje hrdiny své nové knihy Aleš Palán

Autor bestselerů Raději zešílet v divočině nebo Rady pánubohu, jak vylepšit svět vydává novou knihu Robinsoni a donkichoti. Zpovídá v ní sedm lidí, o kterých by se dalo říci, že se do šablon moderního života zkrátka nehodí. „Nechtějí sdělit světu, jak se má lépe a radostněji žít, ale jen tak o sobě vyprávějí,“ přibližuje Aleš Palán. Jak si vytvářejí svoje malé světy lidé, kteří nemají sílu jít s proudem, ale ani proti němu?

Jaká zamyšlení vám přinesla sedmička lidí, kteří jsou v knize Robinsoni a donkichoti, do života?

To se dozvím teď. Jsem takové zvířátko – něco napíšu, a pak se na besedách nebo při rozhovorech dozvídám, co jsem to vlastně napsal. Jak rád dělám rozhovory, tak i přemýšlím v dialogu. A protože tohle je první rozhovor o té nové knížce, tak to ještě nevím.

Je jasné, že člověk přemýšlí nad lidmi, se kterými mluví. Co tihle lidé dali vám? Jakým způsobem vylepšili váš život?

Čtěte také

Jsou to lidé, kteří přečuhují nebo nedosahují do jakýchkoliv forem. Nepatří opravdu nikam. Jeden z nich, Petr Barošek, říká: ‚Nemám sílu jít s proudem, a už vůbec ne proti proudu.‘ Jsou to skutečně robinsoni a donkichoti v jednom. Osamělost a krásnou bláznivou naději, trvale neudržitelnou, ale o to vzácnější a křehčí, s sebou nesou. Jsou to takoví ti nepřizpůsobiví v tom nejlepším slova smyslu. Takový tichý, jemný, nenápadný protest, který je tak nenápadný, že vlastně není vidět. Tohle mě vlastně fascinuje, ta jinakost. Mám rád ty okraje.

Tak co vám přinesla tahle sedmička do života?

Kamarádství. Možná knihy dělám proto, abych si našel nové a hluboké přátele. Jsou to lidé, kteří souzní s mou okrajovostí, jinakostí. Ošlapávám si třeba pole, kam se trošku bojím, aby tam nebyly žádné miny, a oni tam jsou – mnohem dál a mnohem déle.

Jsou to takoví moji průvodci tím, že se dá myslet po svém, což přináší v první řadě velkou šanci, že uděláte velkou spoustu pitomých, nenapravitelných chyb. A v tom já jsem dobrý. A kromě toho občas můžete na něco přijít. A tihle lidé opravdu přicházejí na to, jak žít po svém.

Pochopili, že život nejsou závody. Jde o kvalitu, způsob – ne kam dojít, ale jak tam dojít. Co všechno vidět, co s sebou nést a co odložit cestou.
Aleš Palán o protagonistech své knihy Robinsoni a donkichoti

Jsou to takové utopie. Nemusí se jít do šumavské vysočiny, do hor, nemusí se squatovat jihočeskými močály a bydlet s koňmi ve staré vétřiesce, ale dá se bydlet ve Znojmě v paneláku nebo ve starém krechtu na Vysočině a utopii si nést v sobě. To se snažím okoukat, že to jde.

Když si vzpomenu na všechny vaše předešlé knihy, tak vaši samotáři to měli docela složité se vztahy. Jak to mají robinsoni a donkichoti?

Většina z nich z téhle knihy to má se vztahy jednoduché, protože pokud mluvíme o partnerských vztazích, tak žádné nemají. Jsou to prostě robinsoni. Ale je tam i ženáč v dobrém slova smyslu. Aby si duše, když je vyhraněná a specifická, našla druhou duši, která by byla podobně švihlá – se vším obdivem –, to je asi ještě těžší, než když je člověk plus minus zařaditelný.

Předávání cen Magnesia Litera 2020, Aleš Palán si odnesl Literu za publicistiku

Lidé, se kterými mluvíte v knize, jsou osvobozeni od snahy zalíbit se a komukoliv cokoliv dokazovat. Jak se k tomu dopracovali?

Asi tou nemožností nebo nechutí se srovnávat. Pochopili, že život nejsou závody – jestli máme na to být první, nebo třetí, nebo 457. Je to jedno. Jde o kvalitu, způsob – ne kam dojít, ale jak tam dojít. Co všechno vidět, co s sebou nést a co odložit cestou.

Mám rád, když ti lidé nemají žádnou ambici, jenom na rozhovor kývnou, proto, že mají se mnou nějaký vztah, že jsme kamarádi. Nechtějí sdělit světu, jak se má lépe a radostněji žít, jen tak mi o sobě vyprávějí. Nedělají se přede mnou lepší, zajímavější nebo divnější, prostě se jenom otevřou. To je nejsilnější moment.

Jak se kandidát věd může stát bezdomovcem? A na jakém dokumentu Aleš Palán nyní pracuje? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.