David Macek, místopředseda KDU-ČSL

Pojďme si na úvod zrekapitulovat to, co proběhlo v české politice v minulých dnech a v čem je poněkud obtížné se vyznat. Tak, v neděli večer vystoupí na tiskové konferenci zajímavá sestava politiků ve složení ODS, KDUČSL, zelení a ČSSD a jako jeden muž prohlásí, že podepsali předběžnou dohodu o překlenovací vládě s Janem Fischerem v čele. Na této tiskové konferenci stojí i Jiří Čunek. Vzápětí se schází vrcholné stranické orgány KDUČSL a postupně říkají, s takovou vládou nechceme mít nic společného, pak, s takovou vládo budeme mít něco společného jen, pokud Topolánkův kabinet dokončí předsednictví unie a nakonec všeobjímající chceme dále jednat. A vedle toho už se na seznamu jmen poslanců, kteří Fischerovu vládu podpoří skví minimálně 5 lidovců. Vítejte u středečních Dvaceti minut Radiožurnálu. Místopředseda KDUČSL David Macek dnes přijal pozvání do studia. Dobrý den, pane místopředsedo.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Dobrý podvečer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Začněme jen hodinu starou zprávou. Zítra bude na hradě jmenován statistik Jan Fischer novým předsedou vlády. Předsedové ČSSD a ODS, Jiří Paroubek a Mirek Topolánek dnes jménem vládní koalice, jménem ČSSD informovali Václava Klause, že se dohodli na způsobu ukončení vládní krize. Tečka. To je strohá zpráva agentur. Tak se ptám, i KDUČSL, coby zatím součást vládní koalice stojí za tím, že bude zítra jmenován Jan Fischer novým premiérem?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
KDUČSL zatím nestojí. My jsme celou tuhle vládní krizi nezpůsobili a protože podle nás nejlepším řešením je, aby ten stávající kabinet dokončil předsednictví, tak jsme rozhodli, že se nepřipojíme k budování takové vlády, která by začala ještě před koncem předsednictví. Tohle je stanovisko, které držíme od samého počátku té vládní krize, držíme ho stále. Dneska jsme ho zopakovali znovu na předsednictvu, tak já si s vámi dovolím nesouhlasit v tom, jak jste říkal, že něco bylo nějak, potom zase jinak. Od začátku je to velmi snadno dohledatelné třeba na webu kdu.cz od začátku držíme jeden postoj, nezpůsobili jsme tuto vládní krizi a v zájmu České republiky je, aby tato vláda stávající, byť v demisi, kterou jsme si nepřáli, dokončila předsednictví. To znamená do 30. června, aby vykonávala vládu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, čerpali jsme oba ze stejných zdrojů. To, odkud jsem citoval, je samozřejmě web KDUČSL. A já jsem citoval jednak z usnesení celostátní konference, jednat z usnesení poslaneckého klubu KDUČSL a také z usnesení předsednictva a nemůžete popřít, že minimálně tam došlo k určitému vývoji od toho, že tuto vládu my podporovat nebudeme po to, a to říká poslanecký klub KDUČSL, že chceme dále jednat.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
My jsme se nikdy nebránili dalšímu jednání, nikdy jsme neřekli jednání skončila, jenom stále klademe jednu a tutéž podmínku, chceme, aby Topolánkova vláda dokončila předsednictví a zároveň jsme opakovali v těch dřívějších usneseních, že do té doby je dostatek času na to, aby se strany dohodly, jak bude vypadat překlenovací vláda od 1. července dál. Takže nevidím v tom žádný rozpor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To říká místopředseda KDUČSL David Macek a dnes deníku Právo Mirek Topolánek zatím ještě premiér v demisi české vlády říká: "Vzhledem k podpisům poslanců KDU, ODS, zítra zelených a ČSSD, pod archy s podporou dohodnutého řešení nabrání nic praktické realizaci, což je jmenování nového premiéra." Podotýkám, že v té větě opravdu stojí "poslanců KDU".

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Ano, je pravda, že během dnešního odpoledne, pokud mám správné informace, tak 5 poslanců KDUČSL se podepsalo, dalo jakýsi podpis na bianko šek té nové vládě. Ti poslanci, pro ně také jako pro ostatní v naší straně platí usnesení nejvyššího orgánu stranického, a to je celostátní konference. Ta v pondělí vyzvala naše zákonodárce, aby zvážili případnou podporu tomu novému kabinetu, ve kterém KDUČSL nebude nijak zastoupena, na základě programového prohlášení, které ta případná nová, překlenovací vláda předloží. To znamená, to, že to ti poslanci podepsali dnes, tak tím jdou evidentně proti duchu toho usnesení celostátní konference, jdou také proti usnesení dnešního ranního předsednictva, které vlastně zopakovalo totéž.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dovolím si ocitovat naše zdroje, které říkají, že těmi poslanci, kteří už připojili svůj podpis pro podporu vládě Jana Fischera jsou Pavel Severa, Ladislav Šustr, Jiří Hanuš, Vlasta Parkanová a také Miroslav Kalousek. To sedí?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Mám stejné informace, asi čerpáme ze stejných zdrojů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy asi čerpáte přímo, přímo z vašich domácích zdrojů. Na druhou stranu, pane místopředsedo Macku, očekáváte, že se přidají ještě další zákonodárci za KDUČSL?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já věřím, že nikdo další už se nepřidá. Já jsem třeba dnes mluvil s Janem Kasalem, vážím si vlastně všech těch, kdo se v těchto dnech chovají skutečně jako loajální členové křesťanské demokracie, protože víte, ono do pondělního večera, to úterního rána naši příznivci nám dávali najevo, že jsou velmi rádi, že držíme takový státnický přístup, že chceme, aby ta vláda dokončila předsednictví a také velmi oceňovali, že se chováme jednotně. Tohle všechno platilo do chvíle, než jsme si v úterý ráno otevřeli Lidové noviny, kde Miroslav Kalousek avizoval, a bohužel už to bylo za poslední dobu po několikáté, že se nehodlá držet usnesení celostátní konference, že je připravený jít proti ní a spolu s ním také někteří z těch dalších poslanců. To je mi velmi líto, myslím, že to KDUČSL poškozuje, ale to je asi tolik, co k tomu v tuto chvíli můžu říci. Blíží se nám sjezd, ten máme příští měsíce, v měsíci květnu a věřím, že tam nám všem delegáti jednak vystaví účet a jednak také rozhodnou o dalším směřování naší strany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda KDUČSL David Macek. Tak, pojďme od sjezdu, ke kterému se ještě dostaneme, ten proběhne na samém konci května, bude to volební sjezd KDUČSL, tak pojďme zpátky k té budoucí vládě, které by mohl, pokud vše dopadne tak, jak si zatím minimálně politické strany, některé představují, které by mohl šéfovat statistik Jan Fischer. Těch 5 poslanců, o který jsme tady mluvili, 5 poslanců KDUČSL, oni se zatím protiví usnesení nejvyššího stranického orgánu a tím je celostátní konference. Co to pro ně bude znamenat? Dnes ráno řekl Jiří Čunek větu: "Budou primární volby a v těch primárních volbách se budou volit kandidáti do Poslanecké sněmovny. Tam všude místní organizace zohlední chování těchto poslanců." Jinak řečeno, ti, kteří se budou protivit vrcholným orgánům strany, se nedostanou na volitelná místa na kandidátkách, je to tak?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, ti poslanci se chovají především, aspoň podle našeho názoru, málo státotvorně, protože tím svým jednáním podporují vznik vlády uprostřed předsednictví Evropské unii, a to, jak jsme přesvědčeni jako strany, je v rozporu se zájmy a s dobrým jménem České republiky v Evropské unii, to zaprvé. No a zadruhé se také protiví, a to už jsem říkal, duchu usnesení té celostátní konference, to znamená, je to jakási vzpoura vůči legitimnímu vedení KDUČSL, je to docela bezprecedentní a musím říct, že tito poslanci se vlastně stávají jakýmisi novodobými přeběhlíky a očekávám, že jestliže pan prezident a také pan premiér avizovali, že nechtějí vládu postavenou na přeběhlících, potom s těmi podpisy musí mít nutně problém, protože ti poslanci jsou přeběhlíky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a čistě po stranické linii. Vy nemáte vymyšlený postup na to, jak je minimálně potrestat? Pokud něco necháte na jejich místní stranické organizaci, tak není vyloučeno, že to dopadne tak, jako to například dopadlo při snaze vyloučit Vlastimila Tlustého z ODS, to znamená, že místní organizace ho prostě nevyloučila, protože on je jejich.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já s lítostí konstatuji, že tito naši poslanci naší straně neprospívají, tím, co dělají a potažmo neprospívají ani zájmům této země. Na druhou stranu a pokud bychom se tedy podívali do stanov, tak samozřejmě stanovy KDUČSL počítají s případy, kdy ten, či onen člen škodí zájmům strany, to je jasné. Takový paragraf, takové písmeno bychom tam našli a následoval, mohl by následovat nějaký trest. Já osobně tuto cestu navrhovat nebudu, a spoléhám právě na to, že na sjezdu, který se koná v příštím měsíci, delegáti nám všem, jak jsem říkal, vystaví ten účet a rozhodnou o tom, kdo má nadále naši stranu reprezentovat, kdo ji má vést a kam také ta strana má směřovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím, pane místopředsedo, ale na druhou stranu těžko váš volební sjezd něco udělá s mandáty vašich poslanců.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
S mandáty našich poslanců určitě nic ten sjezd udělat nemůže. Ten mandát v tomto smyslu jsme také jako vedení strany svým způsobem, ne bezbranní, ale udělali jsme to, že jsme jenom zopakovali, že tedy celostátní konference dala jasné mantinely, jak mají členové naší strany včetně poslanců postupovat. Já s lítostí konstatuji, že tak, že tak nepostupují. Je fakt, že když si posluchači představí, jak by na takovou situaci reagoval třeba takový Jiří Paroubek, tak zřejmě by, zřejmě by došlo k nějakým razantním krokům, my ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná nemáte dost přísného pana předsedu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
My vzhledem k tomu, že máme příští měsíc sjezd, tak si myslím, že tohle bude elegantní řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co ten sjezd by mohl například s těmi 5 poslanci za KDUČSL udělat? Může je vyloučit ze strany? To přece nemůže.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, ten dnešní den je pro mě dnem, kdy spadly masky. Já jsem ve vedení strany 2 roky, jsem členem toho předsednictva, které bylo zvoleno na mimořádném sjezdu v Brně, nejsem tedy člověkem, kterého by si v tom vedení přál Jiří Čunek, na rozdíl od ostatních, ale musím říct, že od začátku, kdy jsem přišel sem do Prahy jako relativně nový člověk, do té doby jsem byl pouze na krajské úrovni jako politik, tak jsem viděl, že problém té strany, naší strany KDUČSL je skutečně to, že ta strana je hodně v uvozovkách, promodralá, že při některých klíčových rozhodnutích za zavřenými dveřmi, někteří z našich, zejména poslanců, argumentují tak, že to vypadá, jako kdyby se spíš se starali o zájmy jiné politické strany na prvním místě a nikoliv o to, co je dobré pro tuto zemi a co také odpovídá programu KDUČSL. Já jsem se na to snažil opakovaně poukazovat v minulých letech. Myslím, že ty debaty byly někdy docela ostré, nemyslím si, vím to, dokonce také jednu takovou neposlušnost vůči tomu, kam nové předsednictvo chtělo vést stranu, tak to jsme se snažili řešit na počátku tohoto roku, když v prosinci Miroslav Kalousek naprosto flagrantně porušil usnesení celostátní konference, tehdy členská základna dala jasně najevo, že si nepřeje žádné razantní řešení, že v tu dobu si přeje, abychom se spíše všichni domluvili. Dneska ty masky trošku už padají dolů. Já jsem rád, že jsme možná ty věci úplně neventilovali, aspoň ne všechny, dneska ti poslanci sami ukazují, že když jde do tuhého, tak je pro ně podstatnější vyhovět tomu, co vyhovuje třeba panu prezidentovi, nebo premiéru Topolánkovi a ty zájmy KDUČSL jsou bohužel až na, nejsou na prvním místě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, abychom si to úplně porovnali. Těch 5 poslanců, o kterých jsme tady mluvili, to znamená pánové Šustr, Severa, Kalousek, Hanuš a paní Parkanová, tak ti jsou ti promodralí, to jsou ti, kteří upřednostňují zájmy buď prezidenta Klause, který ovšem v tuto chvíli už s tou stranou, která je spojena s modrou barvou, nemá příliš společného, ale jsou, řekněme, ve vleku zájmu ODS?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Nepůjdu tady do konkrétních, že bych ukazoval na konkrétní lidi, mluvil jsem o určitém trendu, který ve vedení naší strany ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To stačí pane místopředsedo, já jsem je označil, vy můžete mluvit dál.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Mluvil jsem o určitém trendu, který jsem vedení, v širším vedení naší strany pozoroval. Jisté je to, že jestli se nepletu, tak všichni tito poslanci loni Václava Klause například tedy volili a někteří z nich s mimořádným zápalem usilovali o to, aby co nejvíce lidí s naší strany ho podpořilo na prezidenta republiky a to byla věc, vůči které jsem se spolu s dalšími s nimi tvrdě střetával.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda KDUČSL David Macek. Vzhledem k tomu, co tady všechno říkáte o fungování KDUČSL, v současných dnech, týdnech a měsících. Není to sousloví KDUČSL pomalu minulostí? Premiér v demisi Mirek Topolánek to myslím řekl celkem jasně, ten už mluvil jen o KDU, protože tyto poslance, kteří mu podepsali ten plán na Fischerovu vládu, tak označuje za KDU, o tom, že tuto, řekněme, pravější stranu KDUČSL jaksi neformálně vede Miroslav Kalousek se mluví už nějakou dobu. Není tedy KDUČSL před nějakým štěpením?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Jednoznačně není. Není ve smyslu, nemám obavu o budoucnost KDUČSL proto, že třeba ta pondělní celostátní konference jasnou většinou rozhodla, že za určitých podmínek jsme připraveni odejít do opozice, i to si myslím, že svědčí o síle a jednotě té strany, ale především, já teď hodně jezdím po našich regionech, setkávám se s lidmi na okresních konferencích, které jsou před tím sjezdem, co máme v květnu a vidím, že ta strana je strašně živá. My máme obrovskou spoustu komunálních politiků, máme spoustu lidí, kteří s velkými ideály do strany vstupovali a jsou a trpí tím, jak ta strana v tuto chvíli vypadá a já trpím spolu s nimi, protože, protože jsem ve vedení té strany velmi často v menšině a tohle všechno jsou strašně, tohle je hrozně cenný kapitál, úplně nejcennější kapitál KDUČSL jsou právě naši členové, kteří na té úrovni, kde působí v obcích, městech, toho dělají hrozně moc pro tu svoji komunitu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, pane místopředsedo, tomu, tomu rozumím, tak to ...

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Pro seniory, mladé lidi a tak dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to vezměme opačně. Co by z vašeho pohledu, bylo ideálním řešením pro těchto 5 poslanců. A teď nemluvím o tom, abyste předjímal rozhodnutí sjezdu. To chápu, že nemůžete. Na druhou stranu jste jedním z mála místopředsedů KDUČSL, nemáte jich příliš mnoho, tak mi řekněte, jak by se tito lidé měli zachovat? Bylo by solidní, kdyby vystoupili z KDUČSL? Protože z vašeho pohledu nereprezentují zájmy z vaší členské základny?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, tito naši poslanci se příliš nás neptali před tím dnešním svým krokem na názor, my jsme ten názor dali najevo, i když se nás neptali, protože dnes ráno jsme na předsednictvu zopakovali, že si nepřejeme, abychom teď trošku až možná legračně podepisovali jakýsi bianko šek vládě, do jejíhož složení nebudeme mluvit. Oni to udělali a je teď na nich, pro jaké další kroky se rozhodnou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak čistě takové jako samurajské řešení by bylo jaké?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
To mě musíte asi napovědět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vám napovím. Bylo by z vašeho pohledu, coby místopředsedy KDUČSL, ideální, kdyby oni sami složili své stranické průkazky a vystoupili z vaší strany?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Já tyhle věci skutečně nechám na jejich rozhodnutí. Já spoléhám trošku na to, že každý z těch poslanců vstupoval do KDUČSL z určitých pohnutek a myslím, že ty pohnutky byly pěkné. Každý z nich odvedl, a to je potřeba vidět, pro tuhle stranu obrovskou spoustu práce, o tom bychom si mohli vykládat celé hodiny a myslím, že jestliže se dneska staví proti rozhodnutí legitimního vedení, tak si troufnu tvrdit, že z toho sami nemají úplně dobrý pocit. Takže věřím, že se to v nich sváří a já jim tuto situaci určitě ani ztěžovat ani ulehčovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pane místopředsedo, ta situace je ne úplně standardní, minimálně pro KDUČSL. Vám teď tady rebeluje, a myslím, že v tuto chvíli je namístě ten termín rebeluje, 5 poslanců, protože se opravdu staví proti rozhodnutí a usnesení celostátní konference, tedy nejvyššího stranického orgánu, a to poměrně zásadně. Chystají se podpořit vládu, se kterou vedení zvolené sjezdem, vedení KDUČSL, prostě nesouhlasí a vy tady nechcete říct, jaké by bylo ideální řešení. Vy to všechno chcete nechat na sjezdu. Proč tady teď nemůžete říct, bylo by ideální, kdyby, já nevím, složili mandát, nebo vystoupili ze strany, nebo já nevím, už s námi nikdy do konce života nepromluvili?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Ideální by bylo, kdyby šli do sebe a ten svůj podpis, který dneska udělali, tak vzali zpět, to by bylo ideální řešení. My máme z minulosti, třeba ze srpna 2006 zkušenost s tím, že když někdo z vedení KDUČSL se dopustí závažného přešlapu, a toto je další závažný přešlap, tak naše členská základna se zvedne a dá jasně najevo, co si o tom myslí. Možná, že nás v následujících dnech čeká něco podobného, že ti stejní lidé, kterým velmi vadilo, když Miroslav Kalousek po vší protikomunistické rétorice po volbách v roce 2006 najednou byl připravený uzavřít vládu s Jiřím Paroubkem za podpory komunistů, takže ti stejní lidé dají také těmto svým poslancům jasně najevo, co si o tom myslí, o tomto jejich kroku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda KDUČSL David Macek. Měl by podle vašeho názoru, ať už prezident České republiky Václav Klaus, nebo kdokoliv, kdo se podílí na té dohodě o té budoucí vládě Jana Fischera, měl by akceptovat ty podpisy?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Pokud pan prezident avizoval, že nechce vládu založenou na přeběhlících, a to říkal mnohokrát, no, tak potom předpokládám, že s tím musí mít problém, že to nebude akceptovat. Já mám z působení pana prezidenta v posledních dvou týdnech nedobrý pocit, ani ne tak z toho, co udělal, jako spíše z toho, co neudělal, protože si myslím, že toho udělal velmi málo pro stabilitu naší země v polovině předsednictví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ať už ta vláda Jana Fischera bude vypadat jakkoliv, on bude zítra odpoledne jmenován premiérem, podle všech dostupných informací, tak za žádných okolností nebude podpořena vedením KDUČSL?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Víte, to, že ta vláda bude jmenována, i když vedení KDUČSL s ní vlastně nesouhlasí, aby teď vznikla, tak to jenom svědčí o tom, že skutečně ODS a ČSSD si ty věci řídí samy a že my bychom tam hráli xté housle. To jenom potvrzuje tu situaci. Teď mi trošku unikla ta vaše otázka. Můžete mi pomoct?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já směřuju k tomu, za jakých podmínek by bylo vedení KDUČSL ochotno vládu Jana Fischera podpořit a teď například tím, že by i těm zbylým poslancům, na které ještě má vliv v Poslanecké sněmovně a vůbec zákonodárců, dalo signál ano, této vládě je možno vyjádřit důvěru a potom, za jakých okolností je vedení KDUČSL skrze ty své zákonodárce, schopno zvednou ruku pro ten ústavní zákon o zkrácení volebního období?

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
My jsme připraveni jednat o podpoře překlenovací vlády, pokud bude splněna naše zásadní podmínka, a to je, že Topolánkova vláda dokončí předsednictví do 30. června. Od 1. července se můžeme bavit o podpoře KDUČSL novému kabinetu. Určitě bychom to nepodpořili za každou cenu, protože skutečně nemusíme být v každé vládě, ale můžeme se o tom bavit. Tahle podmínka je pro nás zásadní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, a teď ta druhá část, to znamená ústavní zákon o zkrácení volebního období.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Máme ve svých řadách, kteří dlouhodobě mají vřelý vztah k české ústavě a těm se velmi hrubě nelíbí, aby ta ústava byla účelově a krátkodobě nějak ohýbána. Takže celkově v naší straně, a je to vtěleno i do usnesení celostátní konference z pondělí, převládá ten názor, že by se ty volby měly řešit pomocí toho senátního návrhu, který už leží v Poslanecké sněmovně poslední 3 roky. A že by se tedy našlo řešení, které bude vůči ústavě citlivější, než teď nějaké umělé zkracování volebního období. Protože jak kdosi v lehké nadsázce podotkl, asi o dva paragrafy dále v ústavě je potom také třeba volební období prezidenta republiky. Ono by se mohlo potom stát, že by sněmovna v zápalu nadšení třeba odhlasovala to, že panu prezidentovi zkrátí volební období.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu s místopředsedou KDUČSL Davidem Mackem. Pane místopředsedo, díky za váš čas a na shledanou.

David MACEK, místopředseda strany /KDUČSL/:
Děkuji za pozvání. Hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu. I já vám přeji příjemný večer s Radiožurnálem.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.