David Kostelecký

3. září 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu zlatý olympionik David Kostelecký. Co všechno se mu změnilo v životě po úspěchu v Pekingu? Jakou zásluhu na jeho medaili má i speciální psychologická průprava? A jaké sny by si rád ještě v profesním i osobním životě splnil? Také na to se moderátorka Lucie Výborná ptala sportovního střelce Davida Kosteleckého.Ve čtvrtek 4. září bude hostem spisovatel, textař a zpěvák Jan Vodňanský.

Hned v úvodu rozhovoru se Lucie Výborná zajímala, jaké měl David Kostelecký pocity bezprostředně po vítězství na olympijských hrách. "V tu chvíli jsem myslel na to, že se to asi skutečně povedlo a že se mi splnil sen, který jsem dlouho snil. Byl jsem šťastný, že se to povedlo, protože ne každý sportovec to štěstí má, i když je dobrý sportovec," řekl Kostelecký. Divákům také prozradil, kteří z jeho olympijských soupeřů jsou zároveň jeho velcí kamarádi, jaké povinnosti ho čekaly po skončení závodu a komu po vítězství volal jako prvnímu.

Moderátorka se ptala také na to, co obnáší příprava vrcholového sportovce, jak náročný je střelecký trénink a proč je důležitá spolupráce s psychologem, který pomáhá střelci udržet koncentraci. Kostelecký, který zvítězil ve střelbě na letící cíl (střelba na trap), uvedl, že psychika se v jeho případě podílí na výsledku závodu až z 90 %. Velký podíl na jeho úspěchu má tedy nejen jeho trenér z Dukly, ale i osobní psycholožka doktorka Šauerová.

Jaký má David Kostelecký vztah k zbraním? "Proč vlastně lidi tolik fascinují a jaké typy lidí chodí střílet?" ptala se Lucie Výborná olympijského střelce, který provozuje vlastní střelnici a zbraně se mu líbí jako věc. "Je to možná něco jako druh fetiše. Někomu se líbí auta, mě přitahují zbraně. Zbraně patří k historii lidstva a nějakým způsobem to v nás zůstalo," řekl Kostelecký. Sám má ale doma jen brokovnici, se kterou střílel v Pekingu, a jednu pistoli, kterou ale příliš nepoužívá.

Vztah ke zbraním získal už v dětství, kdy s oblibou sledoval westerny. Současné akční filmy ale Kostelecký rád nemá kvůli mnoha nonsensům, které se objevují ve scénách střílení. "Je tam mnoho nesmyslů a já vím, že realita by byla určitě jiná. Třeba když střílejí v budově nebo v místnosti, vím, že by ti lidé hned ohluchli."

Záznam rozhovoru s Davidem Kosteleckým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio