David Karásek: Zbraně, které chce EU zakázat, jsou k trestné činnosti využívány velmi málo

Pravidla pro nabývání a držení zbraní by měla být nejpozději za 15 měsíců přísnější. Evropským parlamentem prošla směrnice, která milovníky zbraní nepotěšila. Například David Karásek ze Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní si pořídil tradiční českou samonabíjecí pušku SA 58, protože nová pravidla by mu to už neumožňovala.

Směrnice zakazuje čtyři typy zbraní – samopaly předělané tak, aby mohly střílet jednotlivými výstřely, pistole se zásobníkem na více než 20 nábojů, pušky se zásobníkem na více než 10 nábojů a zbraně se sklopnou pažbou.

„Těchto zbraní je tady zhruba 40 až 50 tisíc a lidé je běžně používají zejména ke sportovní střelbě, někteří je mají doma dejme tomu na ochranu obydlí a podobné účely,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.


Nevidím důvod k tomu, proč by měl člověk být registrovaný v nějakém spolku, aby mohl mít zbraň ke sportovní střelbě. DAVID KARÁSEK

Předkladatelé směrnici zdůvodňují tím, že je potřeba sjednotit pravidla pro nabývání zbraní v EU, protože tyto zbraně jsou používány k trestné činnosti, teroristickým útokům nebo násilným činům. S tímto argumentem ale nesouhlasí.

David Karásek

„Ve skutečnosti v tomto předkladatel buď není informován, nebo vyloženě lže. Tyto zbraně jsou naopak k trestné činnosti používány velmi málo,“ namítá s tím, že podle informací od policií jednotlivých států zbraně, které chce konkrétně EU zakázat, se používají kolem jednoho procenta trestných činů spáchaných střelnými zbraněmi.

Připomíná zároveň, že ve svobodné společnosti člověk nemá právo jenom na to, co potřebuje. Ale s omezeními v současném zákoně souhlasí, občan nemusí vysvětlovat, k čemu zbraň chce nebo na co ji potřebuje. „Každý účel, který není v rozporu se zákonem, je považován za legitimní,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio