Chcete kvalitní zboží? Kupujte od lokálních zemědělců, vyzývá předseda asociace

Českým podnikatelům v zemědělství se daří vyvážet, přibývá firem a žáci mají chuť studovat zemědělská učiliště. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Je zemědělství zachráněno? A co čeští zemědělci nejvíce potřebují? Nejenom na to odpovídal předseda asociace Karel Havlíček.

Zemědělců v Česku je podle analýzy zhruba 100 tisíc, před 25 lety ale v oboru pracovalo třikrát více lidí. „Na vině nejsou jenom mzdy, které jsou v zemědělství nižší než třeba v průmyslu. Doba se posunula, máme nové technologie, industrializaci a do určité míry je to přirozený vývoj,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Dobrou zprávou podle něj je, že počet lidí v zemědělství neklesá, agrárně orientované firmy exportují, investují a rozšiřují výrobu. „I když zemědělství nestačí tempu růstu, tak potravinářství to dohání,“ dodává.


Lepší je čerstvý rohlík z místní malé pekárny než 10 minut předtím rozmražený v nějaké pseudo troubě

Otevřená Evropa podle něj dává všem velké možnosti, na druhou stranu jsme zaplavováni obrovským množstvím zboží, včetně produktů zemědělských a potravinářských. Co tedy nejvíce chybí českým farmářům? „Já bych začal u spotřebitelů, než bychom se dostali k legislativním faktům,“ míní.

Upozorňuje také, že spotřebitel má možnost výběru, na druhou stranu ne vždy rozliší, co je dobré a co není. „Podpora lokálních zemědělců a pěstitelů je o tom, že se podporuje život na venkově, usměrňuje se tím i ráz krajiny. Měli bychom od nich kupovat,“ vysvětluje.

Karel Havlíček odpovídal na otázky moderátorky Heleny Šulcové

To, že zboží pochází od nás, z příslušné lokality, tak podle něj dává punc čerstvosti, víme, co jíme. „Stojím si za tím, že je to kvalitnější,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio