Čeští vědci uspěli v mezinárodní soutěži. Z prestižní „robotické olympiády“ si přivážejí 2. místo

28. září 2021

Čeští vědci z pražského ČVUT uspěli ve finále prestižní soutěže DARPA SubT Challenge. V „robotické olympiádě“ v americkém Kentucky obsadili druhé místo v jedné z kategorií. V klání pořádaném agenturou tamního ministerstva obrany museli se svými roboty zvládnout simulovanou záchrannou misi v těžko přístupném terénu.

Tým složený ze studentů a pedagogů z Fakulty elektronické ČVUT obsadil druhé místo z devíti ve virtuální kategorii soutěže DARPA SubT Challenge.

Je to úspěch, jsme moc rádi. Je to kategorie, která se odehrává v počítačovém světě, v němž se organizátoři co nejvíc snaží napodobit reálné prostředí,“ říká vedoucí laboratoře výpočetní robotiky Jan Faigl. 

Dlouhá příprava

Kromě imaginární kategorie byla na programu i ta reálná. Do akce mířili roboti, český tým nasadil i „spoty“, tedy žluté robotické psy. V náročném terénu musely různé druhy robotů zvládnout najít různé věci. „Těch artefaktů je hned několik. V oblasti se nachází i CO2, který by mohl být pro lidi nebezpečný, ale roboti mají CO2 senzory.“

Čtěte také

To vše bylo následně bodované. V této kategorii skončil český tým v konkurenci univerzit z celého světa na 6. místě, což, jak přiznává doktorand Teymur Azayev, je pro české vědce trochu zklamáním. Příprava totiž trvala dlouhé měsíce, v létě například trénovali v Býčí skále v Moravském krasu.

Mohli bychom mít lepší výsledek. Byl to na nás velký tlak, v poslední dva týdny jsme pracovali až 18 hodin denně. Pro mě je nejdůležitější zkušenost, co funguje, co nefunguje a co zlepšit,“ přiznává vedoucí laboratoře výpočetní robotiky Jan Faigl.

Ukázka možného

Soutěž SubT Challenge pořádá agentura amerického ministerstva obrany, která je zodpovědná za vývoj nových vojenských technologií. Účast ve finále je prestižní záležitostí, která může vědcům přinést další možnosti.

Robotici do soutěže nasadili i „spoty“

Konkurenti jsou špičkové univerzity a společnosti. Dosáhnout mezi nimi nějakých výsledků je prestižní. Viděli jsme, co je možné a kde se nachází současná špičková technologie,“ uvažují čeští vědci.

Díky úspěchu ve virtuální kategorii si tak tým z ČVUT odváží šek na půl milionu dolarů, v přepočtu na téměř 11 milionů korun. „Velkou část věnujeme na odměny týmu. Pak nám to pomůže udržet směr výzkumu, který jsme začali, kdy se roboti nasazují v reálných podmínkách. Věřím, že to také pomůže ukázat průmyslu, že jsou tyto technologie k dispozici a jaké jsou jejich možnosti,“ dodává vedoucí laboratoře výpočetní robotiky na fakultě elektrotechnické ČVUT Jan Faigl.

V jednom z týmů měla ve finále soutěže DARPA SubT Challenge zástupce i Technická fakulta České zemědělské univerzity.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související