Skoro jako skutečná Dášeňka. Robotický pes možná brzy zvládne i „k noze“, věří čeští vědci

22. prosinec 2020

Neštěká, nekouše, ale umí aportovat – byť tak trochu svým způsobem. Společnost Alza do Česka přivezla vůbec prvního autonomního robopsa od amerického výrobce Boston Dynamics. Co všechno umí, budou zkoumat mimo jiné i vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při pražském ČVUT. 

Robopes se ovládá joystickem, a na první pohled tak může připomínat autíčko na ovládání. Jen tohle „autíčko“ má místo kol čtyři nohy, zhruba metr dlouhý hranatý trup a na rozdíl od skutečného psa mu chybí hlava. Tam, kde by u živého zvíře přecházel trup do krku, má malý displej a dvě zelené diody. 

Ale nebojte, pod nohy se vám Dášeňka (tedy robopes Spot od americké společnosti Boston Dynamics) plést nebude. Má totiž hned několik senzorů a kamer, takže se dokáže vyhnout jakékoliv překážce. Robopes se může pohybovat i sám – pokud ho tedy předem naučíte trasu. Dokáže jít rychlostí až 6 kilometrů v hodině, takže pokud s ním chcete držet krok, musíte se už trochu snažit. 

Pomoc v obchodě i u hasičů

V Alze nyní robopsa chtějí využívat k vydávání objednávek. „V době, kdy zákazníci oceňují bezkontaktnost, je toto možný use case,“ říká mluvčí Alzy Daniela Chovancová. „Další možností je hlídání perimetru. Pak záleží, co dalšího se k němu doprogramuje: může například kontrolovat, zda máte roušku, zda dodržujete rozestup… je to pro něj jednodušší než pro běžného člověka.“

Zkoušet, co všechno Dášeňka, respektive robopes Spot dokáže, by díky spolupráci s Alzou mohli i vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT. „Každý pes umí přijít k noze pána. Protože se naše skupina zabývá rozpoznáváním řeči, je nasnadě, že bychom takového psa chtěli naučit poslouchat a dělat různé kousky,“ vysvětluje mi Jan Šedivý z CIIRCu. Takto hlasem ovládaný robopes by pak mohl pomáhat třeba hasičům. 

„V některých situacích bude možné ho místo joysticku ovládat hlasem a přímo mu říct, co má dělat,“ uzavírá Jan Šedivý. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související