Nakrmí, podojí i ošetří. Nejmodernějšího robota si nemůžou vynachválit krávy ani farmáři

12. říjen 2019

Dva nové a velmi výkonné pomocníky mají na malé rodinné farmě v Radimi nedaleko Jičína. Zemědělci v této nenápadné vesničce se teď můžou pyšnit nejmodernějšími roboty svého druhu v celém Česku. Pořídili je při stavbě dalšího kravína a teď si je nemůžou vynachválit. Stroje se o krávy zvládají kompletně postarat. Zvířata mají větší komfort a farmáři více volného času – jak říkají – poprvé v životě.

Novinky v nedávno postaveném kravíně ukazuje reportérovi Ondřeji Vaňurovi majitel farmy Karel Stříbrný. „Jsou to první dva takoví roboti v republice,“ říká hrdě.

Čtěte také

Do rozlehlé haly se vejde až 130 krav. Je rozdělená na dvě části, každou obsluhuje jeden robot. Vypadá jako jakési stanoviště, ke kterému zvířata postupně samy od sebe téměř nepřetržitě přicházejí.

Ve chvíli, kdy se za krávou zavřou vrátka, stroj zvíře identifikuje a kompletně se o ni postará. Nakrmí ji, podojí i ošetří.

Roboti pracují, lidé odpočívají

„Je to velká úspora času. Poprvé v životě můžeme jít ve tři hodiny za muzikou nebo na návštěvu a nemusíme se vracet. Chodby ráno vyhrneme, nastele se a naveze krmení – tam už pracuje robot, který automaticky celý den přihrnuje, a my můžeme jít pryč,“ popisuje výhody zapojení strojů farmář. „Krávy jen leží, žerou a chodí se dojit. Nic je neruší, nikdo tady nehuláká.“

Roboti zastoupí práci až čtyř lidí. Karel Stříbrný chová skot celý svůj život a současné technologické vymoženosti mu přijdou až neuvěřitelné. „Moje mamka ještě dojila ručně – sedla na stoličku a tahala ručně do dojačky. To si vůbec nedokážeme představit,“ vzpomíná.

Dojení na dálku

Čtěte také

Tento kravín v Radimi u Jičína stál včetně vybavení přes 30 milionů korun. Nové prostředí se téměř okamžitě projevilo na množství vydojeného mléka. Oproti minulosti je ho až o 700 litrů denně více. „Krávy úplně pookřály,“ pochvaluje si pan Stříbrný. „Už jsou naučené a dělá se tu fronta na dojení.“

Zdejší krávy jsou černobílé holštýnské plemeno. Všechny má na starost Karel Stříbrný mladší. Přehled o zvířatech a nadojeném mléku si udržuje díky mobilní aplikaci propojené s roboty v kravíně. Díky ní má o všem dokonalý přehled a kravín tak může řídit prakticky odkudkoliv.

Aplikace ukazuje identifikační číslo krávy, její aktuální nádoj, počet dnů v laktaci nebo kolik hodin uplynulo od minulého dojení. Jediné, co k fungování potřebuje, je internetové připojení. Pan Stříbrný mladší může skrze aplikaci robota také kdykoliv restartovat nebo vypnout.

Ve chvíli, kdy se za krávou zavřou vrátka, stroj zvíře identifikuje a kompletně se o ně postará. Nakrmí ji, podojí i ošetří.

Mléko pod drobnohledem

Podobných robotů jsou po celém Česku od různých výrobců stovky. Ty, které mají tady, jsou nejmodernější svého druhu. Jako jednu z inovací mají například nové kamery vybavené systémem Insight, tedy zlepšené vidění.

Aplikace ukazuje identifikační číslo krávy, její aktuální nádoj, počet dnů v laktaci nebo kolik hodin uplynulo od minulého dojení

„Robot je vybavený novou TOV kamerou, která vidí podobně jako 3D systém kamer,“ popisuje Pavel Kupka, zástupce firmy, která roboty dodává, s tím, že práce tohoto robotického ramene se blíží práci lidské ruky.

Do budoucna by mohly stroje ještě lépe sledovat kvalitu čerstvě nadojeného mléka. A mohly by z něj také následně vyčíst další údaje o zdravotním stavu krávy.

autoři: Ondřej Vaňura , and
Spustit audio

Související