Krávy nejsou hrozba pro životní prostředí. Lidská rozmazlenost ale ano, zamýšlí se znalec jídla

31. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Uhodli byste, kdo nejvíce konkuruje autům ve vypouštění skleníkových plynů? Jsou to prý krávy a býci. V žaludcích se jim při trávení tvoří metan, který pak vydávají do vzduchu. Celosvětové miliardové stádo skotu pak znečišťuje prostředí stejnou měrou jako auta.

Jenže já si myslím, že s krávami si všemocný vesmír nějak poradí.

Pokud se to ovšem týká věcí, které jsou přírodní a přirozené. Jenže my produkujeme spoustu dalšího hnusu, odpadu a zplodin, které přirozené vůbec nejsou.

Dnes lovíme mořské ryby, jež mají v těle plasty, potkáváme ptáky s ropnými deriváty v peří a jíme zeleninu plnou pesticidů. Chceme pořád víc, větší produkci, výnosnější pole, prasata a skot a kuřata a lososy, co přibývají dvakrát rychleji na váze, než to původně naplánovala matka příroda.

A pak se najednou začneme rozčilovat, že krávy nám posílají do ovzduší ze svých čtyř žaludků a břicha přespříliš skleníkových plynů a metanu. Co mají ty chudinky dělat? Mají si snad kvůli nám vyvalit bok? Nebo přestat přežvykovat? A nebo těch kraviček chováme ve své hamižnosti víc než je zdrávo?

Skutečným problémem je lidská hamižnost

Teď nám najednou vadí, že prostě přirozeně posílají do vzduchu svoje bioplyny. Copak jsme se už úplně pomátli na zdravém rozumu? Že bychom se tedy uskromnili raději my, lidé? Že bychom potlačili svoje choutky na růžovoučký roastbeef, entre-cote či hovězí bifteček?

Za největšího producenta skleníkových plynů, které způsobují oteplování planety, je považována samozřejmě energetika a doprava. Velký podíl na tomto globálním problému má ale i zemědělství. Hlavním zdrojem metanu je totiž celosvětové stádo hovězího dobytka čítající asi miliardu krav a býků.

Názory expertů na množství krávou vyprodukovaného metanu se liší od 100 až po 500 litrů za den. Důležitým faktem ale zůstává, že tento „kravský“ metan znečišťuje ovzduší stejnou měrou jako auta.

Proč krávy produkují tolik metanu?

Přežvýkavci mají celkem čtyři žaludky a namísto toho, aby jídlo trávili až ve střevech, jako lidé a ostatní savci, tráví ho přímo v žaludku. Žaludky jsou plné bakterií, které napomáhají trávení, ale zároveň produkují metan. Ten pak uniká zejména říháním, když kráva znovu přežvykuje natrávenou potravu.

Čtěte také

Vědci se snaží snížit produkci metanu u skotu a zkoumají například, jak do kravského krmení přidávat česnek, který snižuje produkci metanu, aniž by se to projevilo na chuti a kvalitě masa a mléka.

Kdo ví jak to dopadne?

Nicméně když sníte dvousetgramový stejk, tak, podle jedné oxfordské studie, zatížíte naši planetu asi 15 kilogramy oxidu uhličitého denně. Tak vám tedy přeji dobrou chuť! A také si připravte se na to, že flákota hovězího masa bude nejspíš stát čím dál, tím víc peněz.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio