Roboti lidi nenahradí, doplňují je, ubezpečuje prezident předního japonského výrobce robotů

22. září 2018

Průmysloví roboti na výrobní lince mají většinou jen jedno rameno a vykonávající jeden úkon. Japonská společnost Kawada Industries, jeden z největších výrobců těchto výrobních robotů, se rozhodla jít jinou cestou. Jejich robot Nextage má dvě ruce, hlavu a taky dvě oči a zvládne v podstatě cokoliv, co umí člověk.

„V Japonsku klesá počet práceschopných lidí, nemáme dostatek pracovníků,“ vysvětluje prezident firmy Tadahiro Kawada, proč se jeho společnost rozhodla pro vývoj zcela nového typu průmyslového robota, který zvládá ne jeden, ale několik různých úkonů.

Před pěti lety ještě nedostatek pracovních sil v Japonsku nebyl tak silný. Ale teď to je opravdu špatné. Naši roboti teď pracují jen v továrnách, ale v budoucnu podle mě budou i na stavbách, v nemocnicích a na podobných místech.
Tadahiro Kawada

„Už jsme vyrobili přes 300 jednotek, většinou pro japonské firmy, které vyrábějí elektroniku nebo třeba díly pro automobilový průmysl,“ upřesňuje prezident společnosti Kawada. Lidé se podle něj v budoucnu o svoji práci ale nemusejí obávat. „Roboti jsou stroje a ty vždycky musí být ovládané lidmi. Právě proto neříkám, že roboti lidi nahradí. Doplňují je,“ dodává.

Chodící roboti budou jednou standard

Přestože se robot Nextage v mnoha ohledech podobá člověku, nejde o humanoidního robota v pravém slova smyslu. Většina těchto robotů je totiž nepohyblivá a někdo je musí přesouvat.

Japonci vnímají roboty jako kolegy, tvrdí prezident předního japonského výrobce robotů Tadahiro Kawada.

„Když máte v továrně rovnou podlahu a hodně místa, pak nepotřebujete mít humanoidního robota. Pokud máte ale omezený prostor a nerovný povrch, je lepší, aby nohy měl. Záleží na jednotlivých případech. Ale dovedu si představit, že až budou tito chodící roboti dostatečně stabilní a bezpeční, stane se z nich standard,“ říká Tadahiro Kawada.

Budoucnost je v umělé inteligenci

V současnosti si roboty společnosti Kawada mohou dovolit jenom velké mezinárodní korporace. Provoz robotů totiž klade velké nároky také na jejich programování a servis. Podle prezidenta firmy je proto budoucnost dalšího vývoje v umělé inteligenci.

Vůdci některých zemí tvrdí, že když pošleme roboty místo vojáků, ušetříme lidské životy. Ale zabíjení je pořád jen zabíjení, ať už umíráte vy, nebo váš nepřítel. Já se nechci dívat, jak roboti zabíjejí lidi. Přesto už dnes drony zabíjejí. A to je hrozné.
Tadahiro Kawada

„Musíme roboty nabídnout menším podnikům a jednoho dne i domácnostem. Na to budete potřebovat robota, který vám bude rozumět, abyste nemuseli programovat každý jeho pohyb. Takže do našeho příštího robota možná zakomponujeme umělou inteligenci, možná se bude ještě více pohybovat, bude víc poznávat,“ doufá Tadahiro Kawada.

autoři: Vojtěch Koval , and