Na ČVUT mají robota, který chodí a najde skoro cokoliv. Připravují se s ním na prestižní soutěž

31. červenec 2021

Na dvoře i po chodbách Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze teď každý den pobíhá robotický pes Spot. Nový přírůstek mají zdejší robotici od jara a teď si ho upravují k obrazu svému. V září s ním vyrazí na finále prestižní soutěže DARPA SubT Challenge ve Spojených státech. Věří, že Spot skvěle doplní ostatní roboty a drony. Do té doby ale musí fungování psa stoprocentně doladit.

Robot Spot je žlutý a na sobě má nápis Boston Dynamics, tedy jméno svého výrobce. V ČVUT na něj ale přidělali řadu vylepšení. „Jde o náklad, který nám umožňuje vypočítávat další věci na dvou počítačích. Máme tam grafickou kartu, máme tam malý počítač s procesorem nebo kamery pro hledání osob nebo třeba telefonů. Využíváme takzvaný lidar, který nám umožňuje autonomně prohledávat podzemí,“ popisuje doktorand Tomáš Rouček.

Zmíněné dovednosti Spota se budou zdejším robotikům hodit. Takové úkoly totiž budou muset plnit ve finále soutěže DARPA SubT Challenge v září v Kentucky v USA. „Během hodiny musíme v podzemí pomocí autonomních robotů prohledat obrovské prostředí – minule to byla jaderná elektrárna – a hledat různé objekty.“

Čtěte také

Poctivý trénink

Spot rozměrově připomíná živého psa, který se pohybuje rychlostí pěti kilometrů za hodinu. Chodí do schodů, otevře si dveře a zvládne se vyhnout překážkám včetně lidí. „Letos se na soutěži vydáme do části Kentucky, kde mají podkopané celé město jeskyní,“ dodává Tomáš Rouček.

Aby šance na úspěch byly co největší, tým ČVUT se svými roboty pravidelně trénuje v těžkých podmínkách, třeba v Býčí skále v Moravském krasu. „V srpnu ještě pojedeme do podzemí pevnosti Dobrošov. Budou to zajímavé týdny,“ usmívá se vedoucí týmu Tomáš Svoboda.

Jako angažmá u Applu

ČVUT vyšle v září do Kentucky dvacetičlenný tým. A bez ohledu na výsledek jde o velkou věc. „Ten, kdo bude mít v životopisu, že pracoval v týmu, který se zúčastnil DARPA SubT Challenge, bude moct být pyšný stejně jako třeba na angažmá u Applu.“

Vedoucí laboratoře výpočetní robotiky na fakultě elektrotechnické Jan Faigl

Soutěž pořádá agentura amerického ministerstva obrany, která má na starosti nové technologie, a na soutěži samotné je to prý znát. Agentura zjišťuje, jaké jsou meze současných technologií, které pomohou vyřešit konkrétní oblast. V tomto případě jde o oblast autonomního průzkumu neznámého terénu,“ říká vedoucí laboratoře výpočetní robotiky na fakultě elektrotechnické Jan Faigl.

Robot Spot prý bude velkou posilou českého týmu. Dokáže totiž vyšplhat schody, což je s jinými roboty mnohem náročnější. „Myslíme na nejvyšší umístění, byl bych ale rád, kdybychom se umístili alespoň jako v předchozích kolech, tedy třetí,“ uzavírá.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související