Čeští vědci se chystají zúrodnit dubajskou poušť. Projekt představí na EXPO 2020

19. květen 2018

Čeští vědci začínají testovat takzvaný fotobioreaktor pro světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji. Chtějí tam vyrobit vodu ze vzdušné vlhkosti a s její pomocí pak pěstovat v poušti například obiloviny. Na projektu spolupracují experti z pražského ČVUT a taky z Botanického ústavu Akademie věd.

Vcházíme do skleníku Botanického ústavu v Průhonicích. Docent Miroslav Vosátka mi ukazuje zařízení, které pomůže zúrodnit poušť v Dubaji na světové výstavě EXPO 2020.

Životadárné řasy

Na stavbu Expo 2020 v poušti u Dubaje se dováží písek. Začíná výběr pavilonu Czech Spring

Nepolevující oteplování podle studií způsobí, že města v Perském zálivu, jako jsou Abú Zabí nebo Dubaj, budou během několika let prakticky neobyvatelná.

Do zahájení světové výstavy Expo 2020 v Dubaji zbývá tisíc dnů. Pro stavbu českého pavilónu bude ve čtvrtek zahájeno výběrové řízení. Pozemek je situován na atraktivním místě u jednoho ze tří hlavních vchodů. Češi se chystají na expozici v Dubaji představit unikátní technologii na výrobu vody ze vzduchu.

Vědci mu říkají fotobioreaktor a vypadá jako jakási umělá kaskáda. V korytě nahoře vytéká voda, kterou budou v Dubaji získávat ze vzdušné vlhkosti. Na jednotlivých stupních kaskády jsou usazené zelené mikrořasy.

„Mikrořasy jsou schopné získat z vody veškeré živiny – hlavně fosfor a dusík – a organicky je navázat do svých buněk,“ vysvětluje Miroslav Vosátka.

Vědci už dříve do vody nalili koncentrovanou kulturu řas, která během asi deseti dní naroste do celého objemu. Poté vodu opět vypustí, ale řasy už v systému zůstanou, a tak je možné dále fotobioreaktor doplňovat už pouze čistou vodou.

Kompostový čaj

Řasy usazené v bazénku na konci fotobioreaktoru jsou jednou ze dvou složek, kterými pak vědci z Botanického ústavu budou zúrodňovat poušť v Dubaji. Druhou vyrábějí v krabicích s takzvaným vermikompostem.

Ten tvoří běžný biologický kuchyňský odpad, který velmi efektivně zpracovávají statisíce žížal. „Tím pak proháníme vodu. Z vermikompostu vytéká tmavě hnědá tekutina – takzvaný kompostový čaj. Ale my tomu pracovně říkáme žížalice,“ usmívá se Miroslav Vosátka.

Podzemní zavlažování

Kam jezdí relaxovat egyptská smetánka? Ráj na zemi pro ně v poušti postavil koptský miliardář

Letovisko al-Gouna v Egyptě nedaleko Hurghády

Benátky Rudého moře nebo také egyptské Monte Carlo – to jsou přezdívky pro letovisko al-Gouna nedaleko Hurghády. Od masových plážových destinací se výrazně liší. Al-Gouna je totiž splněný sen jednoho z nejbohatších Egypťanů, který si na žlutém písku a tyrkysové vodě postavil od základů vlastní město. Kromě rekreantů už přitáhlo k trvalému bydlení egyptskou smetánku i movitější cizince.

Uprostřed skleníku jsou vyskládané bedny s pískem. Ten má simulovat půdní podmínky v dubajské poušti, kterou chtějí vědci začít zúrodňovat.

Bedny jsou vyskládané do dvou řad, nad první z nich vedou zavlažovací hadice. „Jedna řada beden je zalévaná klasickou kapkovou závlahou obohacenou o klasické syntetické hnojivo,“ přibližuje Miroslav Vosátka.

„Naproti tomu hadice u našeho testovaného organického způsobu pěstování jsou skryté pod povrchem. Víme, že tento způsob závlahy šetří výraznou část vody, protože se neodpařuje v takové míře jako v prvním případě,“ dodává.

Zázrak v poušti na vlastní oči

Vlevo vzorek vody s výživnými mikrořasami, vpravo výluh z vermikompostu - tzv. kompostový čaj

Vědci z Botanického ústavu do obou řad beden zhruba před dvěma týdny zasadili první rostliny. Zkoušejí tu pěstovat vojtěšku, trávu i některé obiloviny, cizrnu, tymián nebo rozmarýn.

V Dubaji by část české expozice měla být pod zemí a návštěvníci tak budou moct díky průhledným tubusům vidět, jak rostliny prorůstají pískem.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio