Čeští motorkáři objevili na Ukrajině zemi zaslíbenou

Postavili si živobytí na turistech z Česka a nelitují. Je jich sice jenom necelá tisícovka ročně, ale v chudé Podkarpatské Rusi na Ukrajině to stačí. A tak penzion U lva vzkvétá, přibyla bytelná sauna a ani slovo krize tam neznají. Úspěšná dvojice žije ve vesnici Pilipec mezi romantickými poloninami.

Babka v šátku žene krávy kolem penzionu a jednu drzou odhání od květináče Leonid. Směje se od ucha k uchu a na uvítanou podává obrovskou tlapu stejně jako před třemi lety. To ale ještě v umyvadle probíjela elektřina, leccos drželo jenom na čestné slovo a u potoka se válela hromada dříví. Tenkrát ale penzion objevili motorkáři, zprávu poslali dál a svérázná komunita si tu vytvořila základnu pro spanilé jízdy na Podkarpatské Rusi.

"Opravdu nevíš, z čeho se radovat dřív, krása," říká Jarda z Berouna. Motorkáři jsou hlavními klienty, protože penzion leží u cesty a turistické stezky do údolí nevedou. Ovšem už si tu zvykli zastavovat i průvodci některých cestovek a cyklistické zájezdy.

"Češi sem začali jezdit před čtyřmi lety, protože máme nejlepší kuchyni na Ukrajině," říká Leonid a jeho žena Natálie vypočítává motorkáře, které zná jménem. Manželům jako ostatním domorodcům nevadí, že motorkáři brázdí vysokohorské louky, vyrývají brázdy do polonin a využívají slabé či spíše žádné ochrany přírody.

Už si tu v polovině srpna uspořádali i závody. Zkrátka našli tu, jako Michal, zaslíbený terén. "Jezdím sem tak dvakrát do roka a nikdo nemá proti tomu, že si vyjedeš na hřeben."

Majitelé penzionu našli chytrý recept, jak potěšit a dobře vydělat. Za služby tu turisté platí poměrně vysoké ceny, ale požívají mnohonásobně větší komfort než za to samé doma. Příkladem je kombinace suché sauny a plné stoly jídla a pití hned za dveřmi.

Věhlasnou kuchařkou je Leonidova žena Natálie, která vaří jednoduchá krajová jídla z brambor, zeleniny a masa. V kuchyni stojí oba manželé v tričku s logem penzionu, které jim vyrobili jejich přátelé motorkáři.

"My děláme dobro a oni pro nás taky dělají dobro. Ale ještě postavím jeden barák, aby se sem vešlo takových čtyřicet padesát lidí," dodává Leonid, který s Natálií pracovali dlouhá léta v Česku, kde si vydělali na penzion. Pochopili také, co bohatí Češi ze západu potřebují a že i pro obyčejné kluky na motorkách není problém utratit pár tisíc korun za týden. A z toho se dá na Ukrajině velmi slušně žít.

mapa
Zvětšit mapu
autor: lsm
Spustit audio