Československé město byste ve Francii nečekali. V Darney mají pomník Václava Havla i Masarykovo náměstí

Víte o tom, že ve Francii najdete město, ve kterém mají Masarykovo náměstí, pomník Václava Havla, ulici Milana Rastislava Štefánika a také československé vojenské muzeum? Tamní obyvatele ale přivedete do rozpaků, když se jich začnete ptát na Prahu a Česko jako takové.

První, čeho si v Darney všimnete, je kouzelná fotbalová tribuna jako z Klapzubovy jedenáctky. Pak pojedete kolem pomníku Václava Havla a dostanete se k jinému památníku, který stojí přesně v místech, kde se v červnu 1918 zformovala šestitisícová jednotka československých legionářů.

Na takové městečko českých a slovenských stop až až, jinak jde ale o kraj zemědělský. „Můj táta strávil celý život na poli, já jsem převzal hospodářství po něm. Pracovalo s námi i dost Čechů, kteří tu po válce zůstali. Na hřbitově a v okolních vesnicích najdete jejich hroby. Co se památníku týče, pamatuji si, jak ho Němci vyhodili do povětří,“ vypráví asi 70letý muž, který nemá ani tušení, proč je partnerským městem jeho Darney právě Slavkov.

Čtěte také

Pak se přizná, že o České republice neví skoro nic, ale prý by tam rád někdy zavítal. „Ne, v Česku jsem nikdy nebyl, ale rád bych se tam podíval. Vím, že partnerské město je české, ale vlastně o vaší zemi nevím skoro nic. Dokonce ani nevím, jaké máte fotbalové mužstvo,“ říká.

V Darney narazíte i na pomník Václava Havla

To učitelka na místní základní škole o Česku něco ví, ale zároveň přiznává, že jí podobných tady moc není. „Co se týče starších lidí, tak ti vědí, proč existuje družba mezi Slavkovem a Darney. Ale ti mladší o tom nemají ani páru, někteří možná znají jméno Václav Havel, protože tu máme jeho pomník, ale pochybuji, že někdo o něm ví něco víc,“ přiznává.

Do městečka Darney zavítal zpravodaj Jan Šmíd. Poslechněte si, co všechno zjistil o tomto partnerském městu Slavkova.

autor: jšm
Spustit audio