Budeme žít jako v Matrixu? Virtuální realitu čeká podle expertů ještě dlouhá cesta

30. červenec 2020
Podcast Budoucnost R

V posledních měsících jsme se naučili mnohem víc používat různé aplikace pro on-line konferenční hovory – od Zoomu přes Webex až po Google Meet. Dovedete si ale představit, že bychom si takto volali a komunikovali ve virtuální realitě? 

Čtěte také

Nedávná krize by podle Martina Kotka, prezidenta Asociace virtuální a rozšířené reality AVRAR, mohla být pro další rozvoj virtuální reality novým impulsem. Mimo jiné i díky možnostem, které virtuální realita vnáší na pole mezilidského setkávání.

„Když je potřeba distanční kontakt, tak se oproti klasickému telefonátu s daným člověkem vidíme a čteme jeho mimiku. Je to pro nás zkrátka příjemnější,“ popisuje, v čem spočívají výhody mítinků ve virtuální realitě. 

Matrix a Ready Player One představují, kam směřujeme. Zatím tam ale ještě nejsme.
Martin Kotek

Jediný problém virtuální reality vidí v tom, že zatím není rozvinutá natolik, aby dokázala plnohodnotně nahradit komunikaci z očí do očí. „Na druhou stranu jde ale každým rokem rychle dopředu,“ upozorňuje Martin Kotek.

Nezralá technologie

Virtuální realita ale nemusí sloužit pouze k virtuálnímu setkávání. Využívat ji mohou například muzea k pořádání virtuálních prohlídek z pohodlí domova.

„Koronavirová situace byla impuls k tomu, aby se vývojáři pokusili virtuální realitu lidem protlačit. Nejvíc se nabízelo říct: Když nemůžete chodit ven, pojďte se s kamarády potkávat ve virtuální realitě. Technologie ale dosud tak daleko není,“ přiznává prezident Asociace virtuální a rozšířené reality.

Martin Kotek z Asociace virtuální a rozšířené reality

Martin Kotek

„Maximální autenticity simulovaného prožitku dosáhneme až s bionickými implantáty, které se zatím využívají experimentálně v lékařství a vrací lidem zrak či sluch,“ říká Martin Kotek, prezident Asociace virtuální a rozšířené reality (AVRAR). Kromě AVRAR stojí také v čele Centra pro digitalizaci a vzdělávací technologie při ČVUT CIIRC, vede technologickou firmu Czech VR Agency a působí ve Výzkumném ústavu pro podnikání a inovace při Hospodářské komoře ČR. Od roku 2016 pořádá konferenci Czech VR Fest, kde vědci a experti z oboru virtuální reality prezentují vědecké výsledky a úspěšné komerční projekty.

„Tím, že řada firem tvrdila, že se lidé mohou setkávat ve virtuální realitě, jen prokázala  nezralost technologie. Někdy to bylo vysloveně na škodu,“ neskrývá. 

Co naopak virtuální realita výborně umí už nyní? Kde budou její možnosti za dalších pár let? A stane se někdy Jurský park realitou? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Martinem Kotkem.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související