Bonbony, pivo a cigarety. Navštívili jsme dům jednoho z nejvlivnějších lyrických básníků dvacátého století

Uprostřed kopců v přímořském městečku Swansea na jihu Walesu stojí v ulici Cwmdonkin Drive dům číslo 5. Své první básně v něm na malém dřevěném stolku zaplněném knihami a špačky od cigaret sepsal Dylan Thomas. Jeden z nejvlivnějších lyrických básníků minulého století se narodil před 105 lety. 

V současnosti se v jeho rodném domě pořádají čajové dýchánky, ale můžete tam i přespat nebo jen zaklepat a poprosit o prohlídku. Přesně to udělal i náš reportér Matěj Skalický.

Bonbony a pivo

V předsíni mě vítá Geoff. Jen co si odložím bundu, jdeme po schodech do patra. „Tady se Dylan narodil, ale tu místnost rodina moc nepoužívala. Jednak se s ní chtěli chlubit návštěvám a jednak v ní byla největší zima,“ ukazuje mi.

Hned vedle se nachází pokoj Dylanovy starší sestry Nancy a také malá komůrka s postelí a drobným dřevěným stolkem, na kterém leží zmuchlaný popsaný papír, pero, popelník, cigarety, pár knih a lahev od piva.

Walesu závidí Dylana Thomase hlavně návštěvníci ze Spojených států, kde básník ve svých 39 letech zemřel

„Dylan jedl hodně bonbonů a pak měl zkažené zuby. Pil pivo z Cardiffu. Kouřil cigarety značky Players. O Swansea Dylan vždycky mluvil jako o takovém ošklivém, a přesto krásném městě. Z oken domu viděl těžký průmysl, lodní doky a moře. Přišlo mu to ošklivé, ale i krásné,“ říká Geoff.

Interiér v původním stavu

Dylan Thomas zůstal ve Swansea do svých 20 let, pak žil střídavě v Anglii i ve Walesu. Dál psal a nahrával své básně pro BBC.

Geoff ví o Dylanu Thomasovi snad všechno, jeho rodný dům rekonstruoval tři roky. Podařilo se mu najít služku, která tu v mládí pracovala, a ta mu pomohla dostat interiér do původního stavu. Teď tu návštěvníky provádí Alun.

Čtěte také

Ptám se ho, jakou Dylanovu báseň má nejradši. „To se pořád mění. Teď zrovna obdivuju jeho prózu. Před pár týdny jsem opět slyšel Pod mléčným lesem,“ odpovídá.

Nová generace

Dylan Thomas miloval rytmiku, uměl dokonale popsat, co kolem sebe viděl. A tohle všechno chtějí Alun i Geoff předat dalším generacím.

„Vyrůstá tu úplně nová generace, která by měla vědět, kdo to Dylan Thomas byl. Na druhou stranu já tu provádím zatím jen pár měsíců a už jsem tu přivítal turisty z 19 zemí světa.“

Walesu závidí Dylana Thomase hlavně návštěvníci ze Spojených států, kde básník ve svých 39 letech zemřel. Po prohlídce můžou sejít z kopce na hlavní ulici a zavítat do jednoho z přilehlých barů, kam chodíval i Dylan Thomas a kde jsou zdi popsané jeho básněmi.

Reportér Matěj Skalický s průvodcem Alunem
Spustit audio

Související