Bojíte se nechávat psa samotného doma? Vědci vyvinuli „pejskofon“, díky kterému si s ním můžete zavolat

Moderní technologie mohou sloužit i zvířatům, je přesvědčená skotská vědkyně z univerzity v Glasgow. Třeba psům, kterým se stýská po jejich pánovi. Ti si teď s ním mohou díky jejímu výzkumu zatelefonovat. Zní to jako scéna z animovaného filmu pro děti, kupodivu to ale může být realita. Umožnit jim to může zařízení nazvané DogPhone. S telefonem, který známe, ovšem nemá mnoho společného, vypadá totiž jako měkký míček.

Když pes se zařízením pohne, vyšle míček signál do laptopu a ten zvonění telefonu a následně videohovor. A funguje to i opačným směrem – majitel může zavolat svému čtyřnohému parťákovi, pokud ho naučí, jak hovor přijmout. Aby totiž došlo k navázání spojení, musí pes pohnout míčkem.

DogPhone je vynálezem skotské vědkyně Ilyeny Hirskyj-Douglasové z univerzity v Glasgow, která se zabývá využitím počítačových technologií při komunikaci se zvířaty. Na projektu „psího telefonu“ spolupracovala s finskými vědci z Aaltovy univerzity v Espoo. Chce ukázat, že psi můžou ovládat technologie a že tedy můžeme vytvořit také technologie pro psy.

Jak telefonují psi?

Doktorka Douglasová vynález testovala na svém labradorovi Zackovi. Vědci ovšem připustili, že Zack „psofonoval“ většinou spíš náhodou, ale je možné, že to tak jen vnímáme z lidského hlediska. Pes si totiž občas na míček také sedl a podle vědců není vyloučené, že to mohl být záměr a jakýsi psí způsob „telefonování“.

Čtěte také

Moderní technologie využívají majitelé psů stále častěji. Existují psí krokoměry, psa je taky možné na dálku nakrmit. Doktorce Hirskyj-Douglasové ale vadí jednosměrnost těchto interakcí a chce, aby to šlo i opačným směrem, tedy od zvířete k člověku.

K psím sociálním sítím je sice asi ještě dlouhá cesta, ale zvířecí uživatel internetu jménem Zack už díky Ilyeně Hirskyj-Douglasové existuje. Skotská vědkyně dokonce předpokládá, že jednou si psi budou moct „telefonovat“ mezi sebou.

autoři: Helena Berková , and
Spustit audio

Související