Americký voják se po vylodění v Normandii vyfotil s dítětem na klíně. „Chlapec z fotky“ by se rád setkal s jeho rodinou

25. červenec 2017

Když se Američané spolu s dalšími spojeneckými vojáky v roce 1944 vylodili v Normandii, byl to velký obrat ve druhé světové válce. Vojáci postupovali Francií a tamní obyvatelé je vítali jako osvoboditele i hrdiny. Silné příběhy a okamžiky nepřipomínají jen hollywoodské trháky, ale i obyčejné fotografie. Jedna taková teď možná spojí dvě rodiny.

Je to vlastně docela obyčejný snímek. Americký voják Fred Linden sedí přede dveřmi jednoho domu ve městě Trévières v Normandii a na koleni má usměvavého francouzského chlapce. Rodina vojáka, který je dnes už po smrti, tento snímek objevila a rozhodla se, že bude po malém chlapci pátrat.

Podle francouzského listu Le Parisien se na fotce poznal 76letý důchodce Gérard Poincheval. Fotografii prý poprvé viděl v roce 2004 při oslavách 60. výročí vylodění spojeneckých vojáků v Normandii.

Tehdy u města Arromanches-les-Bains válečným veteránům vzdali hold bývalí prezidenti Francie i Spojených států Jacques Chirac a George Bush. Francouzský důchodce při té příležitosti řekl, že na fotografii je on. Tehdy se mu prý jeho dcera vysmála.

V rozhovoru pro francouzský deník L'Obs Poincheval uvedl, že mu tehdy byly dva roky a moc si na to nepamatuje. Prý mu ale ta fotka připomněla tehdejší život. Poincheval by se teď moc rád setkal s rodinou amerického vojáka.

autoři: jch , bal
Spustit audio