Alice Vondrová

20. únor 2009

Důsledky finanční krize na současnou českou rodinu či trend takzvaných singles - také o těchto tématech mluvila psycholožka Alice Vondrová v pátečním Dopoledním Radiožurnálu. O mladých, úspěšných a krásných lidech, kteří dobrovolně žijí bez partnera, například říká: "Fenomén singles je podle mě výrazem určité infantility - jelikož jde u těchto lidí vždy o jejich já. Dospělý člověk se pozná podle toho, že neupřednostňuje své ego a má potřebu se starat o někoho jiného než o sebe." V sobotu 21. února bude hostem novinář Josef Klíma.

"Peníze byly problém vždy, ale v našem dnešním dřevním a raném kapitalismu ještě víc," tvrdí psycholožka. I proto je zřejmé, že současná finanční krize nezasahuje pouze ekonomickou sféru - podle Alice Vondrové přivádí s ní související existenční úzkost mnoho lidí i do psychologické poradny. Jak se tedy na fungování dnešní rodiny ekonomika a současná ekonomická krize podepisuje?

Podle Alice Vondrové lze klienty, které krize do poradny přivádí, rozdělit do několika základních kategorií - podle toho, do jaké míry jsou sami zodpovědní za problémy, které kvůli špatné hospodářské situaci mají.

Velkou skupinu lidí postižených ekonomickou krizí charakterizuje to, že tito lidé jsou si za své problémy zodpovědní sami. Charakterizuje je podle ní v prvé řadě dětinskost. "Je nutno si uvědomit, že kapitalismus musí dělat podvody na lidi, protože kapitalista nemá problém vyrobit, ale má problém prodat," vysvětluje Alice Vondrová. "K tomu existuje obrovská mašinérie na oblbování lidí. Pak najednou spadne klec, nahromadí se splátky a tihle lidé na to jen na to koukají - a nemají. A očekávají, že jim někdo pomůže - jsou jako děti."

Je nutné zdůraznit, že na pomyslné druhé straně spektra se nachází poměrně rozsáhlá skupina lidí, kteří jsou ekonomickou krizí postiženi bez vlastního přičinění. "Jsou to lidé, kteří poctivě pracovali, žili skromně, šetřili, ale stalo se neštěstí. Vezměte si třeba porcelánky, kde pracovaly celé rodiny. Najednou nedostanou od října výplatu a potom se to celé zavírá."

Mezi desátou a jedenáctou hodinou mluvila Alice Vondrová i o takzvaném fenoménu singles. Jsou mladí, úspěšní, krásní - ale žijí sami. A dobrovolně. "Způsob života o samotě je v podstatě důsledek blahobytu," domnívá se psycholožka. "V dobách kdysi dávných lidé žili v tlupách a největší trest tlupy byl, že byl jedinec vyhnán. Protože to znamenalo, že zahyne."

Záznam celého rozhovoru s Alicí Vondrovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio