Alena Frýdlová

28. srpen 2009

"Rodička by si měla sama určit, jaká poloha porodu se jí zdá nejpříjemnější," říká Alena Frýdlová z České konfederace porodních asistentek. Nikdo by ji neměl nutit k tomu, co nechce. Výjimku tvoří komplikace při porodu nebo situace, kdy je porod nutno fyziologicky ukončit. V sobotu 29. srpna bude hostem fotograf Robert Vano.

Nastávající matka si může určit, jak a kde chce rodit. Přístup k informacím je dnes mnohem jednodušší než kdy jindy. Žena se může informovat u svého lékaře, navštěvovat předporodní kurzy a spoustu informací najde i na internetu. "Ne vše, co je na internetu, je pravdivé," varuje Alena Frýdlová.

V těhotenství není nic povinné a žena se může sama rozhodnout, jaké procedury a vyšetření podstoupí a jaké ne. Alena Frýdlová se okrajově zmínila i o porodech doma. "Nejsem jejich příznivcem," připustila, "ale pokud je žena rozhodnutá a bere na sebe rizika, tak je to její volba."

"Mezi nejčastěji šířené bludy patří například tvrzení, že během těhotenství nesmíte věšet záclony nebo že je lepší rodit v sedmém měsíci těhotenství," vyjmenovává.

Moderním trendem je přítomnost mužů u porodu. Podle Aleny Frýdlové má s sebou až 95 % maminek při porodu doprovod. Nemusí se však jednat o manžela nebo partnera. U porodu může být například maminka rodičky nebo dula.

Zatímco porodní asistentka je vzdělaná odbornice, dula působí jako psychická podpora, není odborník a může jí být i kamarádka rodičky. "Přítomnost tatínka u porodu je přínosem pro budoucí vztah k miminku," tvrdí Alena Frýdlová s tím, že omdlívají jen zřídka.

Občas ji zarazí natáčení porodů na videokameru. "Pokud příbuzní natáčejí, můžou si natáčet, ale lepší je, když si miminko vyfotí po porodu," myslí si Alena Frýdlová. "V rozhodující fázi bývají tatínci tak nervózní, že na foťáky a kamery stejně zapomenou," dodává.

A jaké doporučení dala Alena Frýdlová nastávajícím těhotným ženám? "Nepozorovat se a nestresovat se. Když se stresuje maminka, stresuje se i dítě," vysvětluje.

Spousta prvorodiče a žen se špatnými zkušenostmi mají strach. "Pokud mají strach od začátku, tak je dobré si vybrat porodní asistentku, se kterou strach probere," vysvětluje Alena Frýdlová. Žena by měla jít k porodu s někým komu důvěřuje. "Máme i hysterické pacientky, ale dá se to zvládnout," dodává.

Poslechnete-li si nezkrácený záznam rozhovoru, dozvíte se, kdy nemusí být u porodu přítomen lékař, jestli je porod císařským řezem novou módou a čím se zabývá Česká konfederace porodních asistentek.

Záznam celého rozhovoru s Alenou Frýdlovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio