Aby se daly klobásky prostrčit klíčovou dírkou - vánoční trh v Norimberku nabídne vysvětlení i pochoutku stejné velikosti

Německé Vánoce mají letos úplně jinou atmosféru než v posledních dvou letech. To u našich sousedů platila tvrdá pandemická opatření a mnoho měst kvůli nim úplně zrušilo vánoční trhy. Teprve letos se rozjely naplno a vrátily se i do Norimberku, kde mají staletou tradici.

Za zády starosty Norimberku Marcuse Königa se táhnou dlouhé řady stánků: „Je to součástí naší DNA. Všichni z Norimberku, a samozřejmě i mnoho lidí z dálky, se na trhy vždycky těší. Je tu mimořádná atmosféra a taky dost výjimečný pocit. Ani se to nedá popsat, prostě tu musíte být a zažít to přímo na místě,“ říká první muž německého města.

Hlavně to naše

Skoro všichni prodejci sází na regionální výrobky. A platí to i u jídla, včetně slavných klobásek.

„Od ostatních se vymykají tím, jak jsou malé, ale chuťově jsou o to lepší. Začalo to jako trik, kterým hospody obcházeli nařízení o povinné zavírací době. Tehdy byly ve dveřích ještě velké klíčové dírky a tak se dělaly klobásy, které se přes ně daly prostrčit. Hostinský je tak mohl prodávat, i když měl oficiálně zavřeno,“ vysvětluje šéfkuchař, zatímco pěchuje housky, do každé se vejdou přesně tři bratwursty.

Čtěte také

O kousek dál najdete další specialitu. Norimberské perníčky. „Všechno, co tu vidíte, je bez mouky. Těsto je hlavně z oříšků a k nim přidáváme různé kombinace koření, medu, pomerančové kůry nebo citronů. Všechno rozemleté na co nejmenší kousky, aby to mělo jemnou chuť,“ říká paní Gabi Fritschová, která na trzích pracuje každoročně.

Není si na co stěžovat

A je ráda, že jsou zase zpátky: „Jde to dobře, dva roky jsme stánky ani neotevřeli a museli jsme prodávat leda přes internet. Ten letošní ročník je trochu menší, ale pohodový. Ve všední dny je tu celkem poloprázdno, zato o víkendech je to tu natěsnané. Ale dokud stíháme péct a máme co prodávat, tak si vlastně není na co stěžovat.“

I na vánoční trhy ale dopadají stíny všech krizí. Svařené víno podražilo, obchodníci se snaží šetřit s energiemi a u jednoho stánku je i ukrajinská vlajka.

„Z vydělaných peněz kupujeme věci, které teď na Ukrajině potřebují. Už jsme tam třeba poslali zásilky s oblečením a taky s léky. Anebo jsme přispěli do sbírky na auta určená pro armádu,“ říká Ukrajinec Oleh, který prodává ručně dělané ozdoby.

Pryč od starostí

Podle norimberského starosty Königa jsou ale trhy hlavně od toho, aby lidé všechno nakrátko vypustili.

„Za tu jednu nebo dvě hodiny, kdy chodíte mezi stánky, chcete pokud možno vytěsnit nepříjemné myšlenky. A myslím, že v tomhle je Norimberk opravdu dobrý. Tady vás to rozptýlí a můžete tak znovu nabrat síly.“

Čtěte také

S letošním ročníkem je spokojená i Yvonne Coulinová, která na radnici řídí turistický odbor.

„Máme dobré rozložení návštěvníků. Naprostá většina je z Německa, pohybuje se to někde kolem 85 % procent. Skoro všichni jsou z Norimberku a okolí, případně odněkud ze zbytku Bavorska. A teď proč je to důležité: díky tomu to nejsou jen trhy plné turistů, ale akce pro všechny. A to paradoxně láká i cestovatele, hlavně ze Spojených států,“ uzavírá Coulinová.

autoři: Václav Jabůrek , aka
Spustit audio

Související