40 let od premiéry Nemocnice na kraji města

11. listopad 2018

Reportér Jan Herget zjišťoval podrobnosti i zajímavosti vzniku seriálu Nemocnice na kraji města a přináší vám vlastní – rozhlasový seriál. Kultovní hlášky a rozhovory s herci uslyšíte od pondělí vždy po 8.45 v Ranním Radiožurnálu.

Všechny epizody

40 let od premiéry celý týden vzpomínáme na legendární televizní seriál Nemocnice na kraji města. Jaroslav Dietl rád psal seriály z konkrétního prostředí. V první polovině 70. let to bylo třeba hornictví – seriál Dispečer, nebo samoobsluha – ve známé Ženě za pultem.

Dalo by se říct, že nemocnicí si chtěl trochu spravit chuť. Téma nabídl sám, protože ho důvěrně znal. Měl totiž nemocné kyčle a tak často docházel na ortopedii.

Než začal psát, vypravil se poznat moderní nemocnici a stáž ve skutečných nemocnicích absolvovali také jeho herci. A tak Eliška Balzerová získala vlastní zkušenost s operací a část z ní provedla sama. Rozhlasový seriál odhalí také mnoho dalších zajímavostí, které byste nečekali. Třeba že byl skladatel hudby seriálu naštvaný a proč, nebo kdo byl předlohou Jaroslavu Dietlovi pro postavu doktora Štrosmajera.

Hledáme nejlepší hlášku seriálu

Nemocnice na kraji města se u Čechů zapsala i svými neotřelými hláškami. Některé jsou geniální, jiné jednoduše vtipné. A my celý týden budeme hledat tu nejlepší. Poslechněte si je na konci článku a hlasujte také!

autor: Jan Herget
Spustit audio