Největší nešvary na silnicích: Nedodržování rychlostních limitů a používání mobilu, říká šéf dopravní police

20. listopad 2022

Ke konci října zemřelo na českých silnicích 390 lidí, říkají policejní statistiky. Podle nich tak počet obětí dopravních nehod ve srovnání s loňskem zůstává přibližně stejný. Ředitel dopravní policie Jiřího Zlý k tomu dodává, že policisté řešili letos přes 125 tisíc přestupků nedodržení rychlostních limitů. „Dalším nešvarem je používání telefonu na za jízdy,“ varuje.

Co se dá zlepšit nebo změnit? Třeba zpřísnit pokuty?

Čtěte také

Samozřejmě použiju-li frázi, že hrozba přísnou sankcí je zároveň prevencí, tak to bezesporu platí. Ve spoustě evropských států, kde zavedli přísnější sankce za ty nejzávažnější dopravní přestupky, se to samozřejmě odrazilo také na počtu nehod. Nejčastějším nešvarem na našich silnicích je například nedodržování rychlostních limitů – jen za prvních deset měsíců letošního roku řešili dopravní policisté přes 125 tisíc takových přestupků, což je v meziročním srovnání proti stejnému období loňského roku o 13 tisíc přestupků více.

Dalším nešvarem je používání telefonu za jízdy, tedy nevěnování se řízení. Zjistili jsme přes 27 tisíc takových přestupků. To znamená, že jak se chováme za volantem, tak to ovlivňuje samozřejmě potom následky a tragické dopravní nehody. Čili každý člověk, každý účastník silničního provozu by měl začít v prvé řadě samozřejmě sám u sebe. Jak se chovám za volantem, tak takový jsem ve skutečnosti.

Kdo je na českých silnicích nejzranitelnější? A co na silnicích nejvíce zabíjí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související