Židé a muslimové zahájili v Africe Operaci Abrahám

Mužská obřízka je součástí muslimské i židovské víry. I když mezi muslimy a židy nepanují vždy úplně přátelské vztahy, lékaři z obou těchto náboženství teď spojili síly a propagují v Africe obřízku mezi křesťany. Zajímavý projekt má snížit riziko šíření nemoci AIDS a nese jméno Operace Abrahám.

"Biblický patriarcha Abrahám byl vlastně první operatér na světě," vysvětluje mi název projektu jeho ředitel doktor Inon Šenker. "Abrahám obřezal sebe, když mu bylo 99 let. Obřezal Ismáíla, když mu bylo 13 let, a proto všichni muslimové své chlapce také obřezávají do tohoto věku. A obřezal i svého syna Izáka, když mu bylo osm dní. A proto my židé obřezáváme své syny přesně osmý den po narození."

Židovský lékař Šenker zrovna dokončil týdenní seminář s muslimskými lékaři ze Senegalu. Právě s nimi Izraelci spojili síly, aby bojovali proti šíření smrtonosného viru HIV v Africe.

Senegalský doktor Issa Labu objasňuje proč: "Mnoho studií ukazuje, že obřízka může být u mužů prevencí před nákazou HIV od partnerky. Snižuje riziko až o 60 procent. V převážně muslimském Senegalu na západě Afriky je výskyt HIV minimální. My ale chceme dát dohromady naše zkušenosti s Izraelci a pak obřízku dospělých mužů prosazovat v jižní a východní Africe, kde se nedělá. Tam chceme zaučit místní lékaře, aby mohli tento zákrok provádět."

Projekt míří třeba do Keni na převážně křesťanský kmen Luo. Z něj pochází doktorka Nora Obudo. "V oblasti Nyanza, kterou obývá kmen Luo, je výskyt HIV velmi vysoký. Přesto se proti propagaci obřízky tamní vůdci zprvu velmi bránili. Říkali, že program s nimi nikdo nekonzultoval, že jim zase západ něco vnucuje. Obyčejní muži se zase báli bolesti toho, že to nějak poškodí jejich mužství. Postupně se to ale daří měnit. Lidé začali na obřízku chodit."

Jedna věc je obřízka novorozenců nebo malých chlapců, druhé věc je takový zákrok u dospělého muže. Když Světová zdravotnická organizace zjišťovala, kdo by takový projekt pro Afriku zvládl nejlépe, došla podle doktora Šenkera právě k židovskému státu.

"Izrael je jediná země na světě, která má tolik zkušeností s obřízkou dospělých mužů. V posledních 15 letech se sem přistěhovalo přes milión lidí z bývalého Sovětského svazu. Polovina z nich byli muži a 300 tisíc z nich nebylo obřezáno. Tito lidé začali po desítkách tisíc žádat o obřízku. Ze společenských důvodů. Tak jako ve východní Evropě by vyčnívali tím, že by byli obřezáni, tady by naopak nezapadli, kdyby obřezaní nebyli."

Izraelští lékaři tedy dali k dispozici hlavně odbornost, Senegalci přidali znalost kulturního prostředí Afriky. Není ale takovýto boj proti AIDS přeci jen utopií?

"Měli jsme velmi úspěšný pilotní projekt ve Svazijsku na jihu Afriky. Naši doktoři zaučili místní lékaře, jak obřízku provádět. Za osm měsíců se tam vypracovali ze tří obřízek týdně na deset až dvanáct denně. A to je úžasné," odpověděl doktor Šenker.

Izraelský lékař i jeho kolegové z Keni a Senegalu se shodují, že k boji proti AIDS patří v Africe především sexuální zdrženlivost, kondomy a osvěta. Na Operaci Abrahám ale nedají dopustit. Doktor Šenker vyzdvihuje ještě jeden zajímavý rys tohoto projektu: "Operace Abrahám narušuje předpoklad, že židé a muslimové spolu mohou jedině válčit. Viděl jste tady skupinu muslimů, se kterými důstojně a s respektem spolupracujeme."

Spustit audio