Ze zákona o státním zastupitelství se stalo obrovské politikum, varuje Pavel Zeman

Veřejnost nezajímá, jaké funkční období budou mít státní zástupci, ale zejména to, aby veřejná žaloba fungovala nezávisle a aby se potírala kriminalita. To jsou slova Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který mluví o novele zákona o státním zastupitelství, která by měla zavést funkční období pro funkcionáře a změnit systém jejich výběru.

Pavel Zeman předpokládá, že o tématu bude diskutovat s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která novelu připravuje.

„Nevím, jak se k tomu postaví poslanci a jednotlivé strany, ze zákona se stalo obrovské politikum, což si myslím, že není dobře,“ říká.

Čtěte také

Je také důležité podržet si nezávislost veřejné žaloby, a z toho důvodu by byl rád, aby kolem novely zákona panoval širší konsenzus. „A ne aby se to stávalo předmětem zásadních politických diskuzí,“ argumentuje.

Na otázku moderátorky Marie Bastlové, zda ministryně spravedlnosti chce novelou zákona oslabit současnou pozici státního zastupitelství veřejné žaloby, Pavel Zeman říká, že jedna strana neslyší argumenty té druhé.

„Nepřičítám paní ministryni špatné myšlenky, jenom říkám, že je potřeba myslet na budoucnost, že je potřeba myslet také na to, že může nastoupit někdy v budoucnu takový ministr spravedlnosti, který bude chtít veřejnou žalobu zneužít,“ zdůrazňuje s tím, že právě takový případ novela zákona v současné podobě umožňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio