Zdeněk Pohlreich

18. prosinec 2009

Novináři se jej nejvíc ptají na to, proč používá tolik sprostých slov. Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a hlavní hvězda úspěšné show Ano, šéfe!, však namítá: "Myslím si, že v mém pořadu jde o něco víc než o to, že někdo řekne padesátkrát za hodinu vole." V sobotu 19. prosince bude hostem herečka a moderátorka Táňa Fischerová.

Říct raději pravdu sprostě než lež zaobaleně - to je základní motto Zdeňka Pohlreicha a zároveň i důvod, proč jsou jeho show i on sám mezi Čechy v současnosti tak oblíbení.

A není divu, že pro drsné pravdy nemusí chodit Zdeněk Pohlreich daleko. Vždyť přibližně pouhá desetina kuchařů se po jeho doporučeních a radách v Ano, šéfe! skutečně zlepší. "Zvyk je železná košile," podotýká k tomu šéfkuchař. "Když něco lidé dělají dvacet let stejně, doufají, že s tím vydrží i dalších deset, dvacet let." A přežijí skutečně? "Nemají sebemenší šanci," je Zdeněk Pohlreich nekompromisní.

Problémem českých restaurací je kromě některých kuchařů také to, že je celá branže plná lidí, kteří o poskytování služeb v oblasti jídla a pohostinství nic nevědí. "Nechápu, jak můžou vůbec dostat nějaké povolení to dělat," diví se Zdeněk Pohlreich. Takže i když by majitelé často rádi poměry ve své restauraci změnili, je pro ně velice těžké vykročit ze zaběhnutých kolejí.

Ale chceme vůbec my Češi jíst něco lepšího než katův šleh nebo řízek se sýrem? Zdeněk Pohlreich odpovídá protiotázkou: Jsme my Češi ochotni zaplatit za lepší jídlo víc peněz, než kolik platíme nyní?

Odpověď asi zní: Jak kdo. "Myslím si, že chceme něco lepšího. A určitá část společnosti chce jíst něco lepšího - a také to dělá," domnívá se šéfkuchař. Zároveň přiznává, že hlavní roli v tomto bodě hraje především kupní síla českého obyvatelstva a jeho priority. Bez peněz do hospody nelez - pod tuto větu se Zdeněk Pohlreich plně podepisuje.

Kolik by mělo průměrné jídlo, takzvaná hotovka, v české restauraci stát? Proč označuje to, co se v českých restauracích odehrálo v uplynulých šedesáti letech, za šílenství? A jakými změnami by měla podle něj projít česká kuchyně? I to se dozvíte od Zdeňka Pohlreicha v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Pohlreichem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio