Zamrzlá řeka, ledolezení, skialpinismus. Lucie Výborná vyráží na zimní benefiční výzvu do Himalájí

23. leden 2023

Moderátorka Lucie Výborná vymění na přelomu ledna a února mikrofon za péřovou bundu a horolezecké vybavení. Vydává se s neziskovou organizací Brontosauři v Himalájích na benefiční zimní výzvu. Její tým čeká trek po zamrzlé řece, ledolezení, skialpinismus a nakonec předání daru místní škole. V rámci první výzvy zatím získali od dárců přes 160 tisíc. „Pokud se během první výzvy získá ještě 17 tisíc, celá naše skupina se v zamrzlé řece Zanskar vykoupe,“ vyzývá Lucie Výborná.

Cílem první výzvy je dojít po zamrzlé řece Zanskar do legendární vesnice Lignshed. Úseku místní říkají Chadar trek – „Chadar v ladačštině znamená ,taková zima, že zmrzlí ptáci padají na zem‘,“ přibližuje Lucie Výborná.

Čtěte také

Jak moc bude řeka zamrzlá, poznají dobrodruzi až na místě. „Jirka říkal, že je to 45 kilometrů, ale zapomněl to vynásobit dvěma. A těch tisíc výškových metrů do kláštera nám taky zamlčlel,“ směje se Lucie Výborná před cestou.

Cílem druhé výzvy bude vylézt 40metrový ledový vodopád ve vesnici Basgo s obtížností WI3+. Pak skupinu čeká ještě třetí výzva – vyjít na skialpinistických lyžích ze sedla Sapi 4 150 m na Sapi mountain 5 400 m a potom to sjet dolů.

Benefiční dobrodružnou cestu můžete podpořit zde. „
Pokud se během první výzvy získá ještě 17 tisíc, slibuji vám, že se celá naše skupina v zamrzlé řece Zanskar vykoupe,“ vyzývá Lucie Výborná.

autoři: Lucie Výborná , agf
Spustit audio

Související