Začíná dobrovolné přeočkování proti covidu. Kam a jak si můžete dojít pro čtvrtou dávku vakcíny?

18. červenec 2022

Koronavirus je v Česku v posledních týdnech na vzestupu. Současná vlna by měla kulminovat tento týden. Od pondělí 18. července začíná přeočkování proti covidu-19 u lidí starších 18 let. „Hlavně by si čtvrtou dávku měly dát osoby starší 80 let, osoby starší 60 let s jakýmkoli zdravotním problémem a osoby starší 18 let se závažným zdravotním problémem,“ upřesňuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. „Primárně dávku doporučujeme využít na podzim,“ dodává.

Vakcín má momentálně na skladě dostatek, konkrétně 6,7 milionu dávek. To je také důvod, proč v této fázi přeočkování už neplatí žádné přednostní právo pro rizikové skupiny obyvatel.

Čtěte také

Hlavní vlnu zájmu o 4. dávku vakcíny ministerstvo očekává až na podzim. Je to i žádoucí vzhledem k tomu, že maximální ochranný efekt očkování by pak mohl pomoci zbrzdit podzimní a zimní vlnu nákazy.

Očkování zatím bez registrace

Systém objednávek na posilovací dávku se spustí až od 15. srpna, zatím funguje bez rezervace. Aktuální stav otevřených očkovacích míst je dostupný na webu ockoreport.uzis.cz. Ministerstvo očekává, že bude s postupujícím létem jejich počet narůstat.

Přehled o svém dosavadním očkování proti covidu může každý občan získat v mobilní aplikaci Tečka nebo si stáhnout svůj aktuální očkovací certifikát na webu ocko.uzis.cz po přihlášení pomocí e-identity občana.

autoři: Petr Král , agf
Spustit audio

Související