Máme se bát nové vlny pandemie covidu? Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu

14. červenec 2022

Jak se vyvíjí a dál bude vyvíjet aktuální vlna pandemie? Jak je to v současné době s karanténami a izolacemi? A s jakými opatřeními mají počítat ti, kdo míří do zahraničí na dovolenou? Hosty speciálního vysílání věnovaného letní koronavirové situaci byli mimo jiné náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti), šéf ÚZIS Ladislav Dušek, biochemik Jan Kovanlinka nebo epidemiolog Petr Smejkal.

V Česku není podle ministerstva zdravotnictví zatím potřeba přistupovat ohledně šíření covidu k žádným plošným opatřením. „Zůstáváme v rovině doporučení,“ potvrzuje náměstek ministra Josef Pavlovic.

Vyšší čísla nakažených se nepromítají nijak zásadně do zatížení českého zdravotního systému a ani zkušenosti ze zemí jako je Portugalsko nebo Francie, kde letní pandemická vlna nastoupila oproti nám s několika týdenním předstihem, neukazují, že by hrozil enormní nárůst počtu hospitalizovaných.

Roušky

Ministerstvo zatím neuvažuje ani o vyhlášení povinnosti nošení roušek v zdravotnických zařízeních nebo MHD. Kam až by musela čísla vystoupat, aby se to změnilo? „Museli bychom vidět masivní zásah nějaké skupiny, kde by následně hrozilo přehlcení nemocnic. Díky tomu, že ÚZIS má i nadále spuštěné všechny monitorovací systémy včetně dispečinku lůžkové péče, jsme schopni případný rizikový vývoj odhadnout 14 dní dopředu,“ ujišťuje náměstek Pavlovic.

Izolace a karanténa

Plošně momentálně nejsou zavedena ani pravidla pro izolace a karantény. Rozhodnutí je na praktickém lékaři, který může na základě výsledku antigenního nebo PCR testu nařídit izolaci. Karantény, které se vztahuje na kontakty nakaženého, momentálně nařízené nejsou.

Pokud máte podezření, že jste mohli být ve společnosti nakažených osob, doporučuje  Josef Pavlovic provést si doma antigenní test a po čas možné inkubační doby, tedy cca jeden týden, se chovat ohleduplně ke svému okolí a nosit roušku.

4. dávka vakcíny

Ohroženým skupinám by mohla pomoci čtvrtá dávka vakcíny, tu ale zatím není možné v ČR dostat. Rádi bychom očkovali až na podzim, poněvadž víme, že vakcíny mají nejvyšší protektivní efekt prvních čtyři až pět měsíců po naočkování. Současná letní vlna nemá zatím závažný dopad do té ohrožené skupiny, zatímco případná podzimní vlna by mohla mít daleko větší zásah a právě větší riziko ohrožení té populace, vysvětluje náměstek Josef Pavlovic.

Testování a certifikáty

V současné době se v Česku podle statistik málo testuje na koronavirus. Odborníci varují, že nakažených reálně musí být podstatně víc, než kolik ukazují zveřejňovaná čísla. Na test zdarma mají totiž momentálně nárok pouze pacienti, kterým lékař vystaví žádanku.

Náměstek Pavlovic ovšem upozorňuje na novinku, kterou je změna způsobu vystavování certifikátů o prodělané nemoci. K jeho vygenerování teď už není potřeba pozitivní PCR test, ale stačí pozitivní výsledek antigenního testu provedeného lékařem.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví (Piráti)
  • Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických a statistických informací (ÚZIS);
  • Jan Konvalinka, biochemik;
  • Petr Smejkal, epidemiolog.

Poslechněte si celý speciál věnovaný letní koronavirové vlně.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související