Začíná 2. kolo voleb do Senátu. Kde dostanete volební lístky?

30. září 2022

Ve 14 hodin se v Česku znovu otevřou volební místnosti. Ve 24 obvodech budou lidé hlasovat ve druhém kole senátních voleb. Ve zbylých třech – v Bruntále, Ústí nad Orlicí a v Praze 6 –  zvítězili kandidáti na senátora už v prvním kole. Jak se voliči dostanou k volebním lístkům a co si vzít za doklad k volbám?

Hlasovací lístky obdržíte přímo ve volební místnosti, následně se s nimi sami odeberete za plentu. Výjimkou jsou jen případy, kdy má někdo zdravotní potíže nebo nemůže číst a psát - to pak s hlasováním může pomoct jiná osoba.

Volit může každý svéprávný občan České republiky, který má v daném volebním obvodu trvalé bydliště a je mu alespoň druhý den voleb (tedy v sobotu) 18 let.

Ještě nejste rozhodnutí, pro koho budete hlasovat? Poslechněte si názory kandidátů ve vašem volebním obvodu v přímé konfrontaci. Radiožurnál pro vás připravil všech 24 senátních duelů na jednom místě.

VOLEBNÍ STUDIO NA RADIOŽURNÁLU

  • V sobotu od 14 hodin vás moderátoři Jan Bumba a Jan Pokorný se svými hosty provedou sčítáním hlasů a prvními volebními výsledky. Nabídneme samozřejmě také reakce politiků a hodnocení politologů.
  • V neděli od 10 hodin pro vás Tomáš Pancíř chystá povolební speciál s vítězi, kde probere výsledky hlasování i to, jaké vysvědčení jimi voliči dali parlamentním stranám.

Volit můžete i v nemocnici

Kde přesně můžou lidé volit, se dozví třeba na úřední desce obecního úřadu na jeho webu. Druhé kolo se ale obvykle koná ve stejné volební místnosti jako to první. Hlasovat je možné v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

V případě, že je volič momentálně hospitalizovaný, může volit přímo v nemocnici. Ta se ale musí nacházet v jeho volebním obvodě. Na základě zápisu do zvláštního seznamu voličů, který sepíšou zaměstnanci zdravotnického zařízení, přijde za pacientem volební komise. Lidé v izolaci letos volit nemůžou.

17 z 24? Kolik křesel obsadí hnutí ANO?

Nejvíc kandidátů na senátora – celkem 17 – má ve druhém kole hnutí ANO. Občanští demokraté jich mají devět a KDU-ČSL šest.

K nejsledovanějším bude patřit duel na Jihlavsku, kde proti současnému šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), který dostal v prvním kole nejvíc hlasů, kandiduje Jana Nagyová (ANO). Ta je spolu se šéfem hnutí Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo.

Sledujte s námi první volební výsledky a poslechněte si analýzy odborníků. Vše z volebního vysílání Radiožurnálu a Plusu najdete na našem webu Volby 2022 nebo sledujte zpravodajský server iROZHLAS.cz.

autoři: Andrea Kubová , and
Spustit audio

Související