Koalice v Praze by měla vzniknout na vládním půdorysu, nepochybuje Spolu. Stane se Bohuslav Svoboda primátorem?

26. září 2022

Vyjednávání, schůzky, telefonáty. Ve většině měst a obcí lídři stran a hnutí skládají nové povolební koalice. Na spolupráci se strany už stihly domluvit třeba v Plzni nebo Ostravě. Povolební vyjednávání probíhají v Praze, Karlových Varech nebo Liberci. Jak vypadají jednání v hlavním městě? Jaké jsou šance, že primátorem bude i nadále Zdeněk Hřib z Pirátské strany? A jak se vyvíjejí jednání v Olomouci a Brně? Poslechněte si půlhodinové speciální vysílání Radiožurnálu.

V Plzni bude i přes vítězství koalice Spolu tvořené ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vládnout koalice ANO, Pirátů a STAN s podporou místního uskupení PRO Plzeň. Původně se tam chtěli spojit se dvěma zastupiteli za SPD, s tím ale nesouhlasilo celostátní vedení Pirátů i hnutí STAN.

Čtěte také

Koaliční dohodu dnes podepíšou také v Havířově, vedení města se tam ale fakticky nemění, primátorský post udrží hnutí ANO. To taky nově převzalo Teplice, které jinak tradičně patřily ODS.

O budoucí spolupráci začali jednat taky v Karlových Varech nebo v Liberci, kde vyhráli Starostové pro Liberecký kraj spolu s lidovci a TOP 09. Pokračování koalice s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je ale málo pravděpodobné.

O novém vedení jednají i v Českém Krumlově, kde vyhrálo hnutí ANO a o možné koalici jedná se čtyřmi dalšími hnutími. Nové zastupitelstvo tam bude výhradně mužské. Ve volbách v Českém Krumlově totiž neuspěla ani jedna z 95 žen, které kandidovaly za celkem 11 stran a hnutí.

Praha ve vládním trikotu?

V hlavním městě by vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) chtěla vytvořit spolupráci na vládním základu, to znamená s hnutím STAN a Piráty. Zástupci SPOLU už s hnutím STAN jednali a dnes odpoledne se sejdou ještě s Piráty.

Čtěte také

Ti by chtěli do koalice přizvat taky Prahu sobě. Lídr koalice Spolu Bohuslav Svoboda, který bude usilovat o post primátora, to ale považuje za zbytečné. „Rozšiřování koalice nemá žádný věcný smysl. Je to nápad velmi nezvyklý, když ten, kdo je poražený, navrhuje, jak sestavit vládnoucí koalici. To je věc, kterou musíme rozhodnout my,“ myslí si lídr vítězného uskupení Spolu.

„Musíme nastavit velmi dobrou bezešvou komunikaci mezi hlavním městem Prahou a vládou,“ domnívá se předseda nově ustanoveného klubu zastupitelů vítězné koalice Spolu a místopředseda ODS Zdeněk Zajíček. „Pokud existuje možnost, abychom se pokusili sestavit koalici v Praze právě na vládním půdorysu, tedy s kolegy ze STAN a Pirátů, tak to máme učinit.“

Zdeněk Zajíček zároveň nevylučuje, že se vítězná koalice sejde i s dalšími subjekty, které se dostali do zastupitelstva v metropoli, a to včetně hnutí ANO. „Myslíme si, že je potřeba se potkat se všemi. Neznamená to, že s nimi budeme vyjednávat,“ upřesňuje a potvrzuje, že coby vítěz voleb si Spolu bude nárokovat i post primátora. Na něj stále coby jediného kandidáta prosazuje volebního lídra Bohuslava Svobodu.

Nejsilnější klub vyčkává

Ondřej Prokop z hnutí ANO, které v Praze skončilo na druhém místě, upozorňuje, že ANO je v tuto chvíli nejsilnější politický subjekt zastupitelstvu Prahy, pokud by koalice Spolu nebyla chápána jako jeden homogenní projekt. „Je tam ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Ani jeden z nich jako politických klubů není tak silný jako my, ani Piráti,“ zdůrazňuje.

„My jsme jako hnutí ANO nikdy neřekli, že s někým zásadně nepůjdeme. Na rozdíl od ostatních, kteří si velmi složitě a komplikovaně uzavřely některá dvířka, tak my jsme otevřeni jednáním se všemi,“ dodává zastupitel magistrátu a Prahy 11 Ondřej Prokop s tím, že jeho hnutí bude nyní v Praze spíše vyčkávat, jak dopadnou ohlášená jednání.

„Počkáme, jestli nás vítězná strana nebo někdo další osloví. Určitě se spolupráci nebráníme, ale úplně stejně jsme s Patrikem Nacherem připraveni hájit zájmy Pražanů i z opozičních lavic,“ dodává.

Jak pokračují jednání v dalších krajských městech, konkrétně v Brně, Ostravě nebo Ústí nad Labem? A které strany v komunálních volbách nejvíc získaly a které naopak ztratily? Poslechněte si celý speciál.

Hosté povolebního speciálu:

  • Zdeněk Zajíček, předseda klubu zastupitelů vítězné koalice SPOLU a místopředseda ODS;
  • Ondřej Prokop, zastupitel hlavního města a Prahy 11 (ANO);
  • Per Hartman, komentátor Českého rozhlasu;
  • Jan Boček, datový novinář Českého rozhlasu.
autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.