Hnutí ANO posílilo, ale nejde o zářivé vítězství. Piráti voliče nepřesvědčili, hodnotí výsledky voleb Honzejk

25. září 2022

Letošní komunální a senátní volby jsou definitivně za námi.  Za úspěch je považuje většina vládní koalice, ale i opoziční ANO a SPD.  I podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka mohou být spokojeni svým způsobem všichni lídři větších stran a uskupení. Co volby ukázaly u levicových stran, které nejsou ve Sněmovně?

Kdo je tedy vítězem? Je jich skutečně tolik?

Čtěte také

Když Andrej Babiš tvrdil, že komunální volby budou referendem o vládě Petra Fialy, tak to může vcelku vpohodě interpretovat tak, že nevyhrál. Ano posílilo celorepublikově i v Praze. Jenomže vládní strany mohou tvrdit, že Andrej Babiš nevyhrál, protože v minulých volbách získalo 11 krajských měst, v těchto volbách vyhrálo v osmi. Skutečně si to každý může interpretovat podle svého, ale celkově bych řekl, že Ano posílilo, ale ne natolik, aby to mohlo vydávat jako nějaké zářivé vítězství typu tsunami, jaké se odehrálo v roce 2008 v podání ČSSD.

A teď k poraženým. Dají se za ně označit Piráti? Ti svých 350 zastupitelských mandátů neobhájili. Dá se říct proč?

Piráti nedokázali přesvědčit voliče, že jsou etablovanou stranou ve městech a obcích. Mají relativně slušný výsledek na celostátní úrovni, trošku mi to připomíná TOP 09. Ta také ve své době, kdy byla úspěšnější než teď, měla velmi dobré úspěchy na úrovni celostátní, ale na komunální úrovni se jí nedařilo. Takže myslím, že to je opakování tohoto příběhu.

Je už po prvním kole jasné, kdo v horní komoře může posílit a které strany naopak oslabí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související