Klimeš: Ukázalo se, že spolupráce Spolu má v určitých volbách smysl. Babiš měl oči pro pláč

2. říjen 2022

Senátní volby po jejich druhém kole nakonec, navzdory ostré kampani hnutí ANO v Jihlavě, ovládly strany koalice Spolu. Zvítězila ODS se ziskem osmi mandátů, následovali lidovci se sedmi senátorskými křesli a pak TOP 09 se třemi. Tři nové zástupce bude mít v horní komoře taky hnutí ANO, a to i přesto, že mělo ve druhém kole nejvíc kandidátů. Výsledky senátních voleb rozebíráme s komentátorem Davidem Klimešem.

ODS na mandáty vyhrála, díky čemu hlavně?

Nepochybně se ukázalo, že spolupráce Spolu má v určitém typu voleb smysl. A určitě v senátních volbách, kdy víme, že je nízká volební účast, je potřeba být disciplinovaný, najít konsenzuálního kandidáta. Tak to je přesně to, co svědčí právě spolupráci Spolu.

Čtěte také

Nejvíce postupujících mělo ANO, ale nakonec Andrej Babiš měl z toho oči pro pláč, protože v prvním kole jeden kandidát, v druhém kolem jen dva kandidáti zvolení.

Sám Andrej Babiš řekl, že hnutí ANO senátní volby prohrálo. Proč hlavně?

Nepochybně to nebyli kandidáti, kteří dokážou oslovit široké spektrum. A také sázka na to, že to bude referendum o vládě, tak to není věc, která by byla pro senátní volby. Rozhodují nízké tisíce hlasů, často volby nejsou příliš navštěvovány. A skutečně z toho souboj vláda versus opozice nemůžete udělat. Znovu se to potvrdilo, ANO je dlouhodobě neúspěšné v senátních volbách.

Řada senátorů své křeslo obhájila, jaké nové tváře v senátu zasednou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.