Za týden startuje v Česku plošné testování. Nechte se před Vánoci zdarma otestovat, vyzývá Blatný

11. prosinec 2020

Už týden se mohou nechat takzvanými antigenními testy otestovat učitelé a pedagogičtí pracovníci. V každém okrese je pro ně podle nařízení Ministerstva zdravotnictví vyčleněné alespoň jedno místo. Od 18. prosince se budou moct nechat zdarma testovat všichni Češi. Nejvíc učitelů se zatím přišlo otestovat do fakultních nemocnic v Brně. V menších nemocnicích v kraji ale zájemce počítají jen v desítkách.

Ministr Jan Blatný na páteční tiskové konferenci apeloval na Čechy, aby se před vánočními návštěvami nechali otestovat antigenními testy. „Jsme ve stavu, kdy nestačí běžná opatření. Je důležité zamezit přenosu od lidí, kteří nevědí, že jsou nakažení,“ prohlásil.

Reprodukční číslo, které určuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivní, se podle šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška zvýšilo na 1,1 až 1,2. Dobře se nevyvíjí ani denní podíl pozitivních záchytů k počtu provedených testů: „Sedmidenní průměr byl k 6. 12. na hodnotě 21,9 procenta. Ta hodnota je relativně vysoká.“

Čtěte také

„Do příchodu vakcíny rozhodují lidé a jejich chování. Aby nepředávali nákazu, dodržovali opatření, snížili riziko kontaktů a nechali se testovat,“ zdůraznil Dušek na tiskové konferenci.

Jak fungují antigennní testy?

Antigenní test detekuje virové bílkoviny a odhalí nemocné na vrcholu infekce, kdy je v těle nejvyšší koncentrace těchto bílkovin. Právě u takových lidí je nejvyšší riziko přenosu nákazy na jiné osoby. Oproti RT-PCR testům je výhodou nižší náročnost na odbornost zdravotnického personálu při odběru, možnost vyhodnocení testu přímo na místě odběru (do 15 minut) a až 10 krát nižší cena. Nevýhodou antigenních testů je, že nejsou tak citlivé jako standardní RT-PCR testy.

Zdroj: covid.gov.cz

autoři: Jiří Chum , Hana Florianová , vla
Spustit audio

Související