Yvonne Přenosilová

21. červenec 2008

Yvonne Přenosilová, která byla hostem pondělního Dopoledního Radiožurnálu, v úvodu prozradila, zda se cítí být víc zpěvačkou nebo moderátorkou. Přiblížila své začátky v Londýně i v Mnichově, kam emigrovala v roce 1968. Lucii Výborné odpověděla na otázku, zda někdy nelitovala, že se po listopadu 1989 vrátila do Čech. Přiblížila také, jak se dívá na současnou populární hudbu. V úterý 22. července bude hostem publicistka a překladatelka Věra Šťovíčková-Heroldová.

Cítí se Yvonne Přenosilová víc jako zpěvačka nebo rozhlasová moderátorka? "Už léta spíš tíhnu k tomu rozhlasu," odpověděla a prozradila, že nedávno zpívala na vyšehradské Letní scéně a diváci ji třikrát vytleskali, což ji velmi dojalo. Jako zpěvačka začínala Přenosilová velmi mladá - v 16 letech. Jak se rodiče stavěli k tomu, že jim 16letá dcera vplula do showbyznysu? "Jim to vůbec nevadilo, líbilo se jim to. Máma ale se mnou do 18 let jezdila na zájezdy. Začínali jsem po těch malých prknech v divadélku, byla to škola života. Já bych přála některým těm nafrněným mladíkům či dívkám, aby si zkusili dnes a denně zpívat živě s malou kapelou na jevišti," řekla.

Yvonne Přenosilová odešla v roce 1968 do emigrace a nakonec se usadila v Německu. "My jsme odjížděli už 27. srpna s textařem Rosťou Černým. Jeli jsme na blint a nikdo nevěděl jak to skončí. Přejeli jsme do Rakouska, kde jsem počkala na rodiče a společně jsme pak odcestovali do Itálie. Odtud jsem se dostala do své vysněné Británie. Ale vydržela jsem tam jen pár měsíců - bylo mi 21 let a bylo mi smutno. Táta s mámou se usadili v Německu a já jsem odjela za nimi," přiblížila zpěvačka. V Německu pak zůstala 26 let. "V Bavorsku se k nám, jako k emigrantům, chovali vstřícně, fajnově - nemůžu si stěžovat," uvedla Přenosilová.

V roce 1972 nastoupila Yvonne Přenosilová do zaměstnání na mnichovské letiště. "Bylo to tehdy takové rodinné letiště. Pracovalo nás tam 30 holek z celého světa a za babku jsme mohly létat třeba do Říma nebo Florencie, bylo to fajn," zavzpomínala. Později se stala redaktorkou Svobodné Evropy, kde spolupracovala s Karlem Krylem. "On měl dvě tváře - dokázal být neuvěřitelně okouzlující a také strašně naštvaný. Napsal mi krásnou písničku, ale málo se hraje," přiblížila Přenosilová, která na RFE moderovala až pět pořadů týdně. V roce 1994 se pak vrátila natrvalo do Prahy. "Byla to druhá emigrace. Nebylo to tak jednoduché," řekla Yvonne Přenosilová.

Záznam celého rozhovoru s Yvonne Přenosilovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio