Vymyslela dárek pro Toma Hankse a nadchla pro něj Poláky. Slavný herec od nich už brzy dostane legendárního malucha

Po bulvárech amerického Holywoodu se už brzy bude prohánět auto, které tam docela určitě nikdo jiný nemá. Slavný americký herec Tom Hanks si totiž už brzy převezme legendárního polského Fiata 126p zvaného maluch. Jako dárek k narozeninám se mu na něj složili obyvatelé polského městečka Bielsko-Białá, kde se maluchy skoro 40 let vyráběly.

Monika Jaskólská mi pyšně ukazuje bílý nablýskaný polský Fiat 126p. Zatím je ještě zaparkovaný na dvorku, ale už za pár dní poletí přes Atlantik.

Je to maličké auto s motorem vzadu. Tenhle má ale celý interiér potažený kůží v černé a pistáciové barvě. Kvůli fotkám Monika ještě leští kovový štítek s věnováním.

Čtěte také

Slavný sběratel kuriozit

„Tom Hanks sbírá staré věci, například starožitné psací stroje. Nechali jsme pro něj proto ručně vykovat prvky zamykání dveří, které imitují klávesy starých psacích strojů,“ ukazuje a dodává, že maluch dodnes v Polácích vyvolává spoustu sentimentu.

Štítek s věnováním pro Toma Hankse

Všechno začalo tím, že se Tom Hanks v době natáčení v Budapešti z recese s pár maluchy vyfotil. Monika snímky viděla a dostala nápad se mu na jedno polské vozítko složit.

„Napsala jsem na svůj Facebook a najednou začaly zvonit telefony. Volali lidé z Bielsko-Bialé i noviná i. To mi hodně pomohlo,“ vypráví. „Našla jsem díky tomu lidi, kteří malucha zadarmo opravili a převezou ho do Los Angeles „

Znovuzrození veterána

O pár kilometrů dál v autoservisu pana Krzystofa Hankuse se specializují na veterány z 60. a 70. let. Pod plachtami jsou tady nádherné sportovní kousky. Právě tady zrekonstruovali malucha pro Toma Hankse.

„Maluch byl krásný, dokud jsme ho nerozebrali. Museli jsme ho kompletně vypískovat, abychom odkryli hrubou karoserii. Opravili jsme ji, nalakovali, udělali novou elektroinstalaci, jiná firma opravila motor no a teď je auto jako nové,“ popisuje pan Hankus, který za svoji práci od Moniky nic nechtěl.

Dárek, který pomáhá

Díky zahraničním médiím se o celé akci brzy dozvěděl i samotný Tom Hanks a Monice Jaskólské napsal, že moc děkuje a nemůže se auta dočkat. „To bylo něco neuvěřitelného, běhala jsem po domě, skákala radostí a křičela. Až do té doby jsem si vůbec nebyla jistá, jak zareaguje,“ svěřuje se Monika.

Interiér malucha pro Toma Hankse prošel důkladnou rekonstrukcí

K radosti má ještě jeden důvod. Na malucha se jí podařilo vybrat desítky tisíc korun, které nakonec nepotřebovala, a tak zamířily na charitu. Tom Hanks k tomu přihodil jednou tolik ze svého a dalších v přepočtu 160 tisíc vynesla dražba jeho podepsané knihy, kterou Monice věnoval.

„Už třetím roku podporuju místní dětskou nemocnici. Koupila jsem lůžka pro rodiče, aby nemuseli spát na zemi, když zůstávají s dětmi přes noc, a teď sbíráme peníze na opravu oddělení dětské psychiatrie,“ vysvětluje Monika Jaskólská.

Čtěte také

Oběd pro Hankse

„Je to úžasné dobrodružství, ale také hodně práce. Nepamatuju si, kdy jsem naposledy tak často plakala únavou. Mám tři malé děti, podnikám, do toho dělám charitu. Málo spím, málo jím,“ posteskne si na okamžik činorodá maminka, ale hned dodává, že díky radosti z úspěchu celé akce na těžkosti zapomíná.

Tom Hanks si už brzo v Los Angeles malucha osobně převezme. Monika se s ním už setkala a je podle ní „velice pozitivní, laskavý, brilantní a neuvěřitelně zábavný“.

„Samozřejmě je to obrovská hvězda, ale pořád zůstává normálním chlapem s nohama na zemi. Je to třída,“ shrnuje.

Tom Hanks slíbil, že se přijede do města, které se mu složilo na narozeninový dárek, osobně podívat. A Monika Jaskólska už přesně ví, co mu uvaří k obědu.

autor: vid
Spustit audio