Vydejte se na podzim k rybníkům

16. březen 2015
Po Česku

Který z našich rybníků je největší? Který nejstarší? A který má nejpohnutější historii? To uslyšíte v podzimním speciálu Po Česku, který bude vonět rybami. Vydejte se s Radiožurnálem na břehy a hráze českých rybníků – každou sobotu a neděli po poledni.

Kolik užitku lidem daly? Kolik životů zachránily? A jak složitá byla jejich výstavba? Dozvíte se od Václava Žmolíka a jeho průvodce, archiváře Václava Rameše.

Pod jakým názvem známe Velký dokeský rybník? Proč je rybník Rožmberk největší? Proč se rybník Svět kdysi jmenoval Nevděk? Odpovědi i na mnohá jiná „proč“ nabídne podzimní speciál Po Česku, který bude vonět rybami. Ve vysílání Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 13. hodině.

Nejprve zamíříme na Třeboňsko: poslední říjnový víkend (29. a 30.) poznáme rybník Dvořiště, 5.–6. listopadu se vydáme okolo Světa a víkend nato jen o trochu severněji, k rybníku Rožmberk. V sobotu a neděli 19. a 20. listopadu seriál zakončíme na severu Čech, u Máchova jezera.

Schwarzenberská hrobka stojí u rybníka Svět

Jako tradičně můžete Po Česku nejen pasivně poslouchat, ale můžete se aktivně zapojit do soutěží, telefonických i přes SMS. Záznamy Po Česku najdete v iRadiu, textovou a obrazovou podobu reportáží s doplňujícími informace pak po týdnu na webu Po Česku, díky kterému se můžete vrátit i na desítky dalších zajímavých míst, která už jsme navštívili.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , Václav Žmolík
Spustit audio

Více z pořadu