Pěšky i na kole v prázdninovém speciálu Po Česku

16. březen 2015
Po Česku

Je libo pevnosti, nebo skály? Obojího si užijete v letním cestování naší zemí. Vyjeďte si s Václavem Žmolíkem do Ostaše a Police nad Metují, do Albeřic, olomoucké pevnosti nebo do Jetřichovických skal. Poslouchejte Radiožurnál v sobotu a neděli a v soutěžích vyhrajte zajímavé ceny.

Jestli rádi poznáváte naši zemi, máme pro vás i vaše děti pár dobrých tipů, jak aktivně strávit prázdniny. V letním Po Česku zavítáme do skalních měst, na naučné stezky, rozhledny i zříceniny hradů. Speciál vysíláme ve spolupráci s českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism.

Na Radiožurnálu vás každou sobotu a neděli vždy ve 13.10 hodin Václav Žmolík provede jedním zajímavým místem. Projdete se pevnůstkami císařsko-královské olomoucké pevnosti, Jetřichovickými skalami na Děčínsku, podél unikátního plavebního kanálu nebo stezkou v korunách stromů v Lipně nad Vltavou. A chybět samozřejmě nebude ani soutěž o zajímavé ceny – volejte, pište e-mail nebo posílejte SMS. Držíme vás pěsti!

Prázdniny Po Česku

Hned v sobotu 7. července se v reportážích Po Česku vydáme na kole, s GPS a chytrým telefonem na naučnou stezku po pevnůstkách císařsko-královské pevnosti Olomouc. Zjistíte, co je fort a k čemu sloužil, dozvíte se, jak se kdysi stavěla prachárna, a uslyšíte, kdy došlo k poslední velké přestavbě tohoto obranného systému.

Rechle – hradlový most na začátku Vchynicko-tetovského  plavebního kanálu

V neděli 8. července se pak dozvíte, jak vypadá unikátní Fort XVII v Křelově, tedy jedno z předsunutých opevnění císařsko-královské pevnosti Olomouc. Společně s Václavem Žmolíkem nahlédnete do bývalých ubikací vojáků i do temných chodeb pod obranným valem.

A kam pojedeme s Po Česku příště? V plánu máme opravdu hodně zajímavá místa.

V dalších dílech se vydáme na zříceninu hradu Přimda na Tachovsku, na Semmering v Krušných horách a na rozhlednu Královka a do Bedřichova. Pak si zmapujeme stezku v korunách stromů v Lipně nad Vltavou a Vchynicko-tetovský plavební kanál na Šumavě. Projdeme si naučnou stezku v Jetřichovických skalách na Děčínsku, prohlédneme si hrádek Aichelburg v Krkonoších nebo zříceninu hradu Přimda na západě Čech.

Pohled na Jetřichovice z Mariiny vyhlídky

Také jste fandové lepení domečků nebo aut z papíru? Tak to se určitě budete těšit do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují. Tady totiž uvidíte tolik různých a krásných modelů, až vám budou oči přecházet: historické i nejmodernější stavby z celého světa, lodě i ponorky, letadla, raketoplány, vzducholodě, také bojovou techniku, auta historická i závodní. Jen kousíček od Police je nádherné ostašské skalní město, a ani to nechybí na seznamu našeho letního putování.

Projdeme se také chráněnou krajinnou oblastí Žďárské vrchy a největšími zpřístupněnými jeskyněmi v České republice – Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi. A zavítáme i do nejmladší české zoologické zahrady. Kde ji můžete navštívit? Jen kousek od Tábory, v obci Větrovy.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Václav Žmolík , lep
Spustit audio

Více z pořadu