Po Česku na výlet na soukromé zámky

16. březen 2015
Po Česku

Už se vám někdy stalo, že vás provázel osobně zámecký pán? Pokud ne, nechte se pozvat na výlet Po Česku. S Václavem Žmolíkem pojedeme na prohlídku soukromých památkových objektů. Už 12. května zavítáme do Kostelce nad Orlicí.

Po mikulovském speciálu Po Česku si pro vás Václav Žmolík připravil další. Tentokrát se spolu s ním podíváte na soukromé zámky. A provázet vás jimi budou sami majitelé.

Toulejte se s námi od 12. května do 3. června – pojedeme na empírový zámek, na pohádkový zámek, na zámek s krkolomným názvem a na zámek, který možná znáte z filmu. S Radiožurnálem a Václavem Žmolíkem můžete poznat soukromé objekty, které sice nepatří k nejznámějším, ale které si návštěvu rozhodně zaslouží. Kromě toho s námi můžete tradičně také soutěžit o zajímavé ceny – stačí zavolat, napsat e-mail nebo poslat SMS.

„Má to neopakovatelné kouzlo, když vás po nějakém zámku nebo hradě provádí osobně jeho majitel,“ říká náš staniční cestovatel. „Majitelé zpravidla vědí více než pouzí průvodci. A hlavně znají různé podrobnosti, které se v jejich rodinách předávají z generace na generaci,“ dodává Václav Žmolík. „To platí v případě domů, které byly předmětem restitucí. Noví majitelé, kteří dokázali opravit a zachránit často doslova ruiny historických sídel, jsou pak úžasní svým zápalem pro historii a památky i tím, co dokázali.“

Pánové a dáma ze zámku

O víkendu 12. a 13. května jsme vyrazili do jednoho z nemnoha českých empírových zámků – do tak zvaného Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Nechali si jej vystavět ve 30. letech 19. století Kinští, kteří jsou opět jeho majiteli.

Václav Žmolík

Zámek prošel náročnou rekonstrukcí a letos na něm byla otevřena nová stálá expozice Život v biedermeieru, která soustředila nábytek a umělecká díla z jejich sbírek. Ve druhém patře zámku navíc provozují galerii. „Byl bych rád, aby zámek byl takovým malým kulturní centříčkem,“ říká k tomu František Kinský. Za návštěvu stojí i rozsáhlý zámecký park v anglickém stylu s mnoha vzrostlými stromy a nádhernými rododendrony.

Týden nato, tedy 19. a 20. května, vás Václav Žmolík pozve na návštěvu pohádkového zámku Stránov, který se vypíná v Pojizeří nedaleko Mladé Boleslavi na místech někdejšího hradu. Průvodkyní po sídle bude Zuzana Pavlíková Šimonková, která zavzpomíná i na svého prapradědečka, senátora a ředitele Škodových závodů Josefa Šimonka. Ten se vypracoval z chudých poměrů na majitele tří zámků.

Na Stránově uvidíte vedle historických interiérů také expozici dětských kočárků, panenek a dalších hraček nebo výstavku o rodině majitelů. A stojí rovněž za to vyšlapat na mohutnou šestibokou věž. Je z ní úchvatný výhled na celé Mladoboleslavsko.

Poslední květnový víkend, 26. a 27. května, můžete v reportážích Po Česku navštívit zámek Korozluky nedaleko Mostu. „Je opravdu unikátní, protože byl postaven jako kopie italské neorenesanční vily,“ říká jeho majitel Miroslav Perout, který objekt zachránil před demolicí.

Zámek Korozluky zachránil soukromý majitel

Dnes je zámek opravený a můžete si v něm prohlédnout, jak se bydlelo v 18. a 19. století. Navíc je tu k vidění sakrální umění z bývalých mosteckých kostelů. U zámku je opět obora s jeleny a daňky.

A nakonec našeho speciálního putování po soukromých objektech navštívíme o víkendu 2. a 3. června zámek v Doudlebách nad Orlicí, který od svého vystavění v roce 1590 patří jednomu z nejstarších českých šlechtických rodů Bubnům z Litic a který si možná pamatujete také z historického filmu Báthory. Také tomuto objektu hrozila za minulého režimu demolice, nicméně zachránila ho cenná renesanční sgrafita na omítce a neméně cenné barokní fresky na stropech jednotlivých místností.

Zasvěceným průvodcem po bohaté expozici, která přibližuje životní styl renesance, baroka a 19. století a v níž jsou nejen předměty z majetku majitelů, ale i exponáty z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, bude jeden z potomků Bubnů z Litic Petr Dujka.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Václav Žmolík , lep
Spustit audio

Více z pořadu