Vybrat tu nejlepší biopotravinu roku není vůbec jednoduché. Pavel Maurer přibližuje zajímavosti soutěže

10. září 2016
Glosa Pavla Maurera

V posledních letech Češi propadli trendu biopotravin. Za produkty od farmářů neváhají cestovat a za kvalitu si připlatit. Každý rok se zároveň pořádá soutěž o nejlepší českou Biopotravinu roku. Jedním z porotců byl i gurmán Pavel Maurer. Ten v pravidelné víkendové glose popisuje zákulisí soutěže.

Když jídlo skvěle chutná, je zdravé a ještě má svůj příběh – co víc si můžu přát? Minulý týden byly oficiálně vyhlášeny výsledku již 15. ročníku České Biopotraviny roku. Mám tu čest být od začátku této soutěže předsedou poroty, která každoročně zkoumá, testuje a ochutnává biopotraviny z celé naší republiky. Je to docela zábava, ale, věřte, že někdy i řehole!

Každý porotce se musí za několik hodin probrat ovesnými sušenkami, škvařeným sádlem, sýry, jogurty, nakládanou zeleninou, jáhlovou kaší, ovocnými džemy, nejrůznějším pečivem, kefíry, mlékem, mošty i biopivem či biovínem. Věřte, nevěřte, že i když ochutnávám vždy vše jen po miligramech, stejně mám na konci dne v břiše docela slušný zmatek!

Abyste nebyli na omylu, u bioprotravin se nehodnotí pouze chuť, ale také vzhled, obal, ingredience, původnost receptury, způsob zpracování, marketingový koncept a mnoho dalších aspektů. Biopotravina roku – to musí být prostě šlágr!

Od rypáčku po ocas

Letošním vítězem soutěže je Bio Trhaná paštika z přeštíka. Hned to vysvětlím: Je to speciální výrobek z masa sasovských přeštických prasat, chovaných ve venkovních chovech a na pastvinách. Trhaná paštika, samozřejmě bez konzervantů, navazuje na tradici podomácku zavařovaného pečeného vepřového a je dochucena cibulí a česnekem z vlastní zelinářské zahrady.

Je vyrobena v duchu filosofie zpracování vepře „od rypáčku až po ocas“. Tedy žádné zbytky, žádné plýtvání. Úctu si zaslouží nejen její exkluzivní chuť, ale i nápad – spojit biofarmářský produkt s prestižním šéfkuchařem, který se podílí na vzniku produktu, který pak následně propaguje ve svém podniku.

Přeštická prasata se chovají na venkovních chovech a pastvinách

Oba autory, osvíceného zemědělce Josefa Sklenáře a skvělého šéfkuchaře Paula Daye, můžete vidět namalované perokresbou na etiketě produktu. Je jednoduchá, černobílá, tedy neplýtvá barvami a příliš náročnou obalovou nafoukaností. I to potvrzuje, že produkt ve všech detailech respektuje šetrnost a odpovědnost vůči životnímu prostředí.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio