Vstupné jsme zvýšili plošně o 10 až 30 Kč, turisty to neodradí, říká šéfka památkového ústavu

11. červen 2022

Po protiepidemických omezeních, která v Česku trvala dva roky, se do hradů a zámků letos znovu vracejí návštěvníci. Pořád jich je ale míň než dřív. Kvůli rostoucím nákladům na provoz navíc stoupla i cena vstupného na hrady a zámky. Jaké to má důsledky? Na to odpovídá generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Kde všude Národní památkový ústav zvýšil před letní sezónou vstupné a o kolik?

Čtěte také

Národní památkový ústav zvýšil vstupné více méně plošně na všech památkách ve své správě, ale bylo to diferencované, rozsah se pohyboval od 10 do 30 korun. Záleželo na charakteru památky a na místě, kde se nachází. Nemyslím si, že to byl fatální nárůst, ale samozřejmě chápu, že v současné situaci, kdy rostou ceny energií a služeb, tak jakékoliv zvýšení je pro rodiny s dětmi významné. Budeme vyhodnocovat celkovou situaci na konci sezony, jak postupovat dál.

Jaké jsou čerstvé zkušenosti s vyšším vstupným, pokryje to zvýšené náklady na provoz památek a neodrazuje to turisty od návštěv?

Turisty od návštěv to neodradí, protože jsme cenovou hladinu volili citlivě, tak, aby to ještě neznamenalo fatální nárůst a zásah do rodinných rozpočtů. Ale to, že to nestačí na stavebním trhu, kdy stoupají ceny stavebních prací, služeb, a hlavně energie na správu památkových objektů, tak to je zřejmé. Potýkáme se s velmi složitou situací, museli jsme zavést celou řadu úsporných opatření tak, abychom ustáli vyrovnaný hospodářský výsledek.

Které památky letos i přes rostoucí ceny opravíte?

Dokončili jsme některé obnovy, je to částečná obnova zámku v Uherčicích, na hradě Šternberk jsme dokončili infocentrum a obnovu zahrady, zahrady pod Pražským hradem se mohou pyšnit obnovenou Ledeburskou zahradou. V září otevřeme pro veřejnost klasicistní divadelní sál na zámku v Jezeří a dokončujeme fasády na zámku v Boskovicích. Nicméně většina velkých obnov směřuje do poloviny příštího roku, jako je obnova hradu Karlštejn, státního zámku v Telči…

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související