Vladimír Socha

20. únor 2010

Také jste propadli kouzlu dinosaurů? Pak jste na tom stejně jako popularizátor paleontologie a autor knihy Úžasný svět dinosaurů Vladimír Socha. Odkud se fascinace těmito pravěkými tvory vlastně bere? "Dinosauři jsou obrovští, záhadní, žili před nepředstavitelně dlouhou dobou a zároveň už jsou mrtví tak dlouho, že nás nemohou nijak ohrožovat," domnívá se host Václava Žmolíka. V neděli 21. února bude hostem herečka Simona Postlerová.

Snímek Cesta do pravěku nebo obrázky Zdeňka Buriana, o několik let později film Jurský park - i ty stály u počátku fascinace dinosaury u mnohých z nás. A právě Zemanův film a Burianovy kresby znamenaly první setkání s obrovskými pravěkými tvory i pro sobotního hosta Václava Žmolíka, popularizátora paleontologie Vladimíra Sochy. "Mohlo to být přibližně v mých třech letech," vzpomíná na zásadní okamžik ve svém životě doktorand na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Dinosauři se po naší planetě procházeli desítky milionů let. "Je to dokonce 170 milionů let," upřesňuje Vladimír Socha. "Jde tedy o dobu přibližně třikrát delší, než kolík jí uplynulo od vyhynutí dinosaurů do současnosti."

A kdy naši předkové zjistili, že planetu Zemi dlouho před nimi obývala monstra velká jako dům? Existence pravěkých tvorů byla odhalena poměrně brzy. "Pozůstatky dinosaurů byly známy už ve starověku," upozorňuje odborník. Tak mohli například čínští starověcí mudrci roztloukat zkameněliny pravěkých dinosaurů na prášek, který následně využívali v medicíně.

Skutečně vědecké zkoumání dinosaurů však přichází teprve s počátkem 19. století. A na den přesně právě před 186 lety proběhlo vědecké setkání, na němž byl poprvé oficiálně představen jeden z druhů pravěkých dinosaurů.

Vědci se dlouho domnívali, že dinosauři byli pomalými a línými tvory - podobný přístup ostatně zaujali i tvůrci snímku Cesta do pravěku. Kdy se tento názor změnil? Jací tedy dinosauři skutečně byli? A z jakého důvodu se mnoho současných paleontologů domnívá, že současní ptáci jsou poslední přežívající skupinou dinosaurů? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Sochou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio