Vinařství Sancerre v povodí řeky Loiry sídlí v obrovské klenuté jeskyni
Už více než dva tisíce let se píše historie této francouzské vinařské oblasti. Není to ale ani proslavené burguňské, ani víno z Bordeaux. Tuhle malou oblast najdeme v povodí řeky Loiry ve středu Francie. Víno ze Sancerre se pyšní ochrannou známkou od roku 1936 a nejvíc jej proslavily jeho lahve bílého. I to červené má ale jedinečnou chuť.
„To, co je zásadní na víně ze Sancerre, jsou pouhé dvě odrůdy. Je to Sauvignon, ze kterého se dělá bílé víno. Podívejte, to je třeba právě tahle vinice. A pak tady najdete Pinot Noir, ze kterého je červené a růžové,“ vysvětluje mi Mathilde.
Kromě toho je podstatou chráněného označení vína ze Sancerre půda. Buď z jílu a vápence, křemene, který je blíž řeky Loiry. A pak také z bílé půdy.
„Tyto tři typy se význačně promítají do aroma vína. Vliv a složení podloží se pak podepisuje na chuti. Ostatně to sama poznáte při degustaci.“
Mathilde mě vede do vinařství, které sídlí v ohromné skalní jeskyni. Vinařství La Perrière se rozkládá na čtyřiceti hektarech. Z osmdesáti procent se zaměřují na produkci bílého.
Vinařství v jeskyni
„Všimněte si klenby jeskyně, ta je přirozená. V celém Sancerre je to jedinečné místo. Původně sem přišli ve středověku mniši, těžili tady kámen a vyhloubili další část jeskyně,“ popisuje mi Mathilde historii místa.
„Zatím je zde klid, nejvíc se pracuje v době vinobraní. V jeskyni probíhá veškerá produkce. A přímo tady i plníme. Ročně vyprodukujeme na 350 tisíc lahví vína.“
Jak mi Mathilde říká, produkce může být i o sto tisíc lahví větší, záleží na sezóně. Letos bylo teplé jaro, vinobraní tak bude o tři týdny dřív a převažují optimistická očekávání.
Konečně se ale dostáváme k zasloužené degustaci.
„V našem vinařství máme čtyři bílá, dvě červená a jedno růžové. Nejčastěji degustujeme právě ta bílá, abychom viděli rozdíly. Prvním bude La Perrière, ročník 2019. Patří mezi velice kvalitní a reprezentativní vína. Je jemné, lehké, s jemným nádechem citrusů.“
„Dalším budou naše dvě vína – Silex a Caillotes. Rozdíl je patrný už s vůní. Chuť je více zaoblená a cítíme ovoce, jako jsou třeba broskve.“
Červené překvapení
Mathilde mi nakonec dala ochutnat i čtvrté bílé. Největší překvapení ale přišlo s jejich červeným – Sacrilège, odrůda Pinot noir, ročník 2015.
Rozloučili jsme se tady v příjemném naladění a mě čekaly tři kilometry vinicemi zpátky do centra městečka.
Související
-
Víno potřebuje společnost a čas, správný vinař se neustále učí, vysvětluje šlechtitel Michlovský
Miloš Michlovský patří mezi přední šlechtitele vinné révy. Jaká budou letošní vína? A kolikrát ochutná šlechtitel víno v procesu, než je hotové? Ptala se Lucie Výborná.
-
Dobré víno, čerstvé sýry a krásnou přírodu si dopřávají Izraelci na Golanských výšinách
Izrael by ze strategických důvodů o Golanské výšiny nerad přišel. Jak si ale všiml Štěpán Macháček, samotní Izraelci by oplakali spíš víkendové výpravy za golanským vínem.
-
Víno od Balatonu nepotřebuje reklamu. Ale kvalitní půdy ubývá, stěžují si vinaři
V balatonském moři vína existuje jedno vinařství Figula. Víno nemusí vyvážet, protože tam pro něj cizinci chodí sami - koštovat i kupovat.