VIDEO: Podmořští archeologové objevili dávno ztracenou loď polárníka Shackeltona. Před 100 lety ji přemohl led

7. duben 2022

Před více než sto lety se u Antarktidy potopila loď polárníka Ernesta Shackletona. Nedávno ji objevili podmořští archeologové a přinesli ze svého nálezu první fotografie a video.

Bylo to úžasné. Byl jsem zrovna na ledu, a když jsem se vrátil na loď, z navigačních obrazovek bylo jasné, že se něco děje. Našli jsme vrak lodi, na dně, téměř nedotčený," říká odborník na vlastnosti ledu a rodák z německého Magdeburgu Christian Katlein, který v únoru vyplul z Kapského Města na ledoborci Agulhas II do nejjižnějšího okrajového moře Atlantiku, Weddelova moře.

Výzkumníci tam na základě výpočtů posádky ztracené plachetnice a údajů o mořských proudech našli vhodné místo, kde zakotvit, a do hloubky tří kilometrů spustili za přihlížení místních tučňáků víc než 1,5 tuny těžké, dálkově ovládané plavidlo, které přineslo první fotografie pohřešovaného vraku.

Vidíte zakulacenou záď a na ní vyvedené jméno lodi přímo nad hvězdou. Ta hvězda poukazuje na původní jméno lodi, které bylo Polaris, Polárka. Dole vidíte dřevěné kormidlo, které ulomil led, o něco výš kormidelní kolo, a dokonce jeden ze vstupů do kabiny samotného Shackeltona.“

Šílenství na moři

Irský rodák Ernest Shackelton nebyl v polárních krajích žádným nováčkem. Už roku 1902 se zúčastnil Scottovy expedice, když ale jižní pól dobyl jako první v roce 1911 norský badatel Roald Amundsen, obrátil pozornost k cíli přejít dosud nepříliš zmapovanou Antarktidu napříč: od pobřeží k pobřeží. Dopravit ho tam měla zánovní plachetnice, na kterou se nalodil v Argentině a v listopadu 1914 přistál u ostrova Jižní Georgia.

Když tam doplul, norští velrybáři ho varovali, že co se týče ledu, jsou podmínky mnohem horší, než kdy pamatovali. Důrazně mu doporučovali, aby nepokračoval dál,“ říká kurátor muzea v anglickém Canterbury Baden Norris, podle něhož ale Shackelton na rady nedal.

Ledové sevření uvěznilo loď polárníka Shackletona a jeho mužů a neslo ji celých devět měsíců stále dál od antarktických břehů

Jeho Endurance pak do pár týdnů obklíčil led. Pro 28 mužů, ale také 69 psů a jednu kočku tím začaly skoro dva roky boje o přežití, než je v srpnu odvezla záchranná loď do chilského Valparaisa. Do té doby lovili tučňáky a tuleně, vydali se na opuštěný Sloní ostrov a část z nich odtud ve člunu odplula na výchozí Jižní Georgiu, odkud přivolali pomoc.

Podle Badena Norrise nebyl stav šílenství námořníkům neznámý. I tak si ale Shackletonův kapitán Frank Worsley, který se snažil posádku nejrůznějšími způsoby rozptýlit, zapsal do deníku, že žije spokojeně a šťastně, s mnohem větší radostí než v civilizované společnosti.

Další střípek skládačky

Nález vraku Endurance možná nepřinese tolik nových poznatků jako průzkum lodí Erebus a Terror objevených nedávno na druhé straně světa v polárních mořích Kanady – tuto výpravu Johna Franklina před 170 lety nikdo nepřežil a osud posádky zůstává záhadou. Záběry lodi pohřbené na dně u Antarktidy ale doplní naše poznání o expedici, kterou na fotografiích i v němém filmu zachytil už její účastník Frank Hurley.

autoři: Tomáš Havlín , als
Spustit audio

Související