Vezeme vám mléko! Vynikající nápad, jak dostat produkty z farem přímo do měst, říká Pavel Maurer

1. říjen 2016
Glosa Pavla Maurera

Možná jste dnes ráno také byli nakupovat na farmářských trzích. V posledních letech jsou čím dál oblíbenější. Vrací se tak doba, kdy se v sobotu běžně chodilo pro zeleninu a ovoce na trh. Pavel Maurer se ale zamýšlí i nad tím, jestli prodávání ve stánku farmáře vlastně nezdržuje od práce.

Po sametové revoluci, když k nám vtrhl kapitalismus a privatizovala se Filmová studia Barrandov, všichni se snažili být vším v jedné osobě: Umělci, businessmany, podnikateli, producenty, sami sobě obchodními zástupci a tak dále.

Oscarový režisér Jiří Menzel tehdy řekl jednu památnou myšlenku, kterou si dovolím parafrázovat. Že totiž on se nechce stát producentem, nechce shánět na svůj film peníze, obcházet sponzory, podlézat bohatým firmám a zabývat se spoustou dalších činností kolem filmu.

On je režisér, a tak chce dělat režii, nemíní plýtvat silami na nic jiného, chce se maximálně soustředit na svou profesi, aby odvedl dobrou práci. A to myslím, pan Menzel, už předvedl mnohokrát, že umí dokonale.

Já jsem si na tuhle jeho přes dvacet let starou filosofii vzpomněl, když kolem mě jela pojízdná farmářská prodejna a z tlampače se ozývalo bučení krav a vyvolávač volal: „Čerstvé mléko, vezeme vám čerstvé farmářské mléko!“

Vynikající nápad, jak dostat produkty z farem přímo do měst. Jenže jedna věc mne na tom vlastně přijde líto. Totiž, že samotní farmáři a drobní zemědělci se musí tolik otáčet nejen na poli a ve chlévech, ale oni se musí také starat o distribuci svých produktů, aby se dostali ke konečnému zákazníkovi.

Jenže oni to sami většinou moc neumí, nebo nechtějí, nebo prostě na to nemají čas. Oni jsou tu přece od toho, aby vypěstovali oves, aby co nejlépe chovali ovce, kozy a králíky, aby zasadili včas bylinky a včas je také sklidili. Oni v tom svém pracovním nasazení, jehož rytmus určuje počasí a příroda, si přece nemají ještě v noci lámat hlavu, jak své skvělé produkty dostat k zákazníkovi.

O to víc obdivuji některé farmáře, co spojili své síly a začali se sami starat o transport svých produktů. Mají tak kontrolu nad kvalitou a nemusí se dělit o nehorázné marže některých distributorů.

Kráva

Jediné co mne na tom všem mrzí, je, že místo, aby se soustředili pouze na svou farmu, tak, jako se režisér Menzel chce soustředit jen na svůj film, tak musí věnovat ještě další energii a síly na obchodní jednání, distribuční schůzky, papírování, administrativu a další úkony, které zbytečně rozptylují jejich pozornost.

Oni přece nejvíce ze všeho rozumí svým polím a svým zvířatům. Tam je jejich síla. Vše ostatní pouze rozptyluje jejich hlavní pozornost na produkci kvalitních potravin!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio